Så går avtalsrörelsen till

En avtalsrörelse innebär att flera förhandlingar om nya kollektivavtal pågår mer eller mindre samtidigt. Industrin är först ut, eftersom det är den sektor som har bäst möjligheter att träffa avtal som bidrar till stärkt internationell konkurrenskraft för svenskt näringsliv. Du kan läsa mer om Industriavtalet här.

Det finns mer än 100 centrala parter, drygt 50 arbetsgivarorganisationer och lika många fackförbund. Tillsammans tecknar vi omkring 650 kollektivavtal. 

Ett, två eller tre år

De flesta kollektivavtal gäller en begränsad tid, oftast ett till tre år. Hur länge avtalet ska gälla bestämmer parterna i förhandlingarna. Normalt tecknas avtalen för samma tidsperiod som "märket", den exportberoende industrins överenskommelse om löneökningsutrymmet på svensk arbetsmarknad.

Fredsplikt så länge avtalet gäller

När ett kollektivavtal har löpt ut, upphör den så kallade fredsplikten. Då kan fackförbundet varsla om stridsåtgärder – exempelvis strejk – för att få igenom sina krav. Arbetsgivarna kan svara med lockout, vilket innebär att arbetstagarna stängs ute från arbetsplatsen. 

Målet är alltid att förhandla fram nya avtal innan de gamla upphör.

Vägen till avtal

Varje avtalsrörelse förbereds under många månader genom diskussioner med medlemsföretagen, analyser av förutsättningarna och noggrann planering.

Innan förhandlingarna växlar arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna avtalskrav. För de flesta av Transportföretagens avtal ska detta i de flesta fall ske senast två månader innan avtalet går ut. 

Därefter börjar förhandlingarna. Målet är alltid att teckna avtal innan avtalstiden löper ut, för att undvika stridsåtgärder såsom strejk.

Det är dock inte ovanligt att förhandlingarna fortsätter efter avtalstidens slut. Av olika skäl kan parterna behöva mer tid till förhandlingar och kommer då överens om att fortsätta. Om industrins parter sätter "märket" för löneökningsutrymmet sent i mars, så kan exempelvis de avtal som löper ut den 31 mars behöva mer tid för att förhandla färdigt alla frågor efter att de ekonomiska förutsättningarna kommit på plats.