Krönika: Statistik som ska vändas och nya kvalitetssystem att utveckla

Intresset för gymnasieskolans fordons- och transportprogram minskar visar Skolverkets senaste statistik. Efter en stadig uppgång sedan 2018 ser vi nu hur intresset för fordonsutbildningarna tappar för andra året i rad. Samtidigt fortsätter intresset för transportinriktningen att stiga. Utvecklingen innehåller således såväl glädjeämnen som oro.

Nu ska man i ärlighetens namn säga att nedgången inte är dramatisk men ändock, tycker jag, värd att notera. Min övertygelse är att vi tillsammans måste fortsätta jobba för långsiktig attraktivitet, dvs att få fler ungdomar att välja fordons- och transportprogrammet. Det är inget enmansuppdrag och det förutsätter dessutom tålamodet att vara långsiktig. Samtidigt kräver det en förståelse för hur ungdomar tänker när det gäller val av utbildning och karriär. En löpande dialog med er som jobbar i skolvärlden bidrar definitivt till det. Men det förutsätter också en förståelse för ungdomarnas prioriteringar. I det sammanhanget är det intressant att ta del av TYA:s utmärkta och färska elevenkät – en undersökning som drygt 1 000 transportelever svarat på och som slår fast vad landets blivande lastbilsförare förväntar sig av branschen. Läs enkäten här

Om vi vänder blickarna mot utbildningskvalitet inom gymnasieskolan är det mycket glädjande att vi nu har tre kvalitetssystem i gång. Det är system som alla ska bidra till att utveckla utbildningskvaliteten och i förlängningen därmed även attraktiviteten till aktuella skolor. Sedan tidigare finns Motorbranschcollege, MBC tillsammans med IF Metall. Det har nu kompletterats med Sjöfartscollege (i samarbete med Seko Sjöfolk) och Certifierad Gymnasial Transportutbildning, CGT (tillsammans med Transportarbetareförbundet). Vi driver kvalitetssystemen i övertygelsen om att de skapar mervärden för alla involverade – det ger företag i branschen, lärare och skolledare möjlighet att utvecklas i nära dialog med varandra, det ger eleverna en bättre utbildning vilket stärker anställningsbarheten och, inte minst, det innebär en naturlig plattform för fortsatt utveckling tillsammans med den lokala och regionala politiken. Att vi dessutom ser att leverantörer till transportsektorn väljer att stötta skolor som vill utveckla sin verksamhet är i sammanhanget en härlig spinoff-effekt.

Från Transportföretagens sida jobbar vi varje dag med att stärka kompetensförsörjningen till transportsektorn. Vid sidan om våra kvalitetssystem har vi i nuläget Yrkes-SM i Karlstad i blickfånget. Det är en utmärkt arena att visa vad våra olika yrken innebär för alla besökande ungdomar. Vi driver även en busskampanj över hela landet för att få fler att bli bussförare. Det förutsätter fler platser inom vuxenutbildningen – något som ni i skolvärlden kan hjälpa till med. Och vi är i uppstarten av projektet ”Motorbranschen öppnar sina verkstäder” där drygt hundra företag i nuläget anmält sitt intresse för att senare i år välkomna besökare till sina verkstäder. Ett fantastiskt gensvar från branschen.

Sammantaget är mycket på gång vilket är mycket positivt. Från vår sida vill vi ha ett fortsatt bra samarbete med dig som skolledare och lärare. Tveka därför inte att ta kontakt med mig eller mina kollegor – vi har ju inget att förlora på att fortsätta samverka. Tvärtom!

Vårhälsningar

Caj Luoma
chef Kompetensförsörjning