Nyhet

Transportföretagen efterfrågar kontantstöd i brev till Finansutskottet

Nyhet

I ett brev ställt till ledamöter i Riksdagens Finansutskott efterfrågar Transportföretagens vd Marcus Dahlsten i dag ett kontantstöd som skulle hjälpa företag att överbrygga krisen och komma ut på andra sidan. 

"Mer eller mindre över en natt försvann marknaden framför fötterna på många av våra medlemsföretag. Många av företagen har fått vidkänna omsättningsminskningar på 50-60 procent, ja, för ganska många handlar det om minskningar på mycket mer än så. Alla intäkter har försvunnit när resandeförbud och rädsla för smittspridning slagit till. Det vi upplever är i det närmaste att likna vid en krigssituation, inte en sedvanlig lågkonjunktur, något som flera forskare också konstaterat" skriver Marcus Dahlsten i brevet.

Han konstaterar att i väldigt många länder i Europa har regeringarna, ofta i full politisk enighet, beslutat – och sedermera fått godkänt av EU-kommissionen - om kontantstöd till företag som tappat en stor del av sin omsättning i Coronapandemins spår. Regeringen har slagit fast att transporter är en samhällsviktig verksamhet men om inget görs riskerar delar av den samhällsviktiga verksamheten "vittra sönder framför våra ögon". 

"Å mina medlemsföretags vägnar vill jag be Dig att verka för ett liknande stöd i Sverige. Jag måste också betona att det brådskar, läget är akut". 

Transportföretagen har tagit fram ett förslag till hur ett kontantstöd skulle kunna utformas, med förebild från det danska som nyligen förlängdes med en månad, från tre månader till fyra, och Transportföretagens förslag  bifogades brevet till Finansutskottets ledamöter.