Nyhet

Trots pandemin – stort rekryteringsbehov av lastbilsförare

Nyhet

Efterfrågan på lastbilsförare är fortsatt stor. Det bekräftar TYAs Trendindikator vars långsiktiga prognos visar ett behov på 50 000 lastbilsförare under en kommande tioårsperiod.

Trots coronapandemin har åkerinäringen ett anställningsbehov. Frågorna i årets Trendindikator ställdes till åkeriföretagen i mars och april, dvs i den inledande fasen av coronapandemin vilket naturligtvis speglar resultatet. 25 procent av åkerierna planerar att anställa de närmaste sex månaderna. Det är positivt men samtidigt en minskning med 19 procentenheter jämfört med 2019. I antal är behovet 1 600 förare de kommande sex månaderna och 3 000 förare på helåret.

”Konsekvenserna av coronakrisen slår olika hårt i transportbranschen. Medan vissa företag vittnar om en god marknad har andra, på en mycket kort tid, tappat stora delar av sin omsättning. Att det trots pandemin finns ett behov av att anställa förare visar att hela näringslivet är beroende av en fungerande transportsektor", säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen.

Andelen kvinnor som kör lastbil ökar i årets rapport från 7 till 8 procent. Av de som anställdes förra året var 12 procent kvinnor. Jämfört med 2018 har det tillkommit nästan 700 kvinnor som kör lastbil. Det är troligen en effekt av att fler kvinnor söker sig till transportutbildningarna.

Statistik från Skolverket visar att hälften av studenterna från fordons- och transportprogrammet har en etablerad ställning på arbetsmarknaden redan ett år efter avslutade gymnasiestudier. Det är den högsta siffran bland alla gymnasieprogram.

För att den svenska transportnäringen ska kunna fortsätta att utvecklas och stå sig stark efter corona, krävs handlingskraft och politiska beslut: Vi behöver fler fordons- och transporttekniska utbildningsplatser i gymnasieskolan. Och för att fylla utbildningarna behöver skolor och kommuner marknadsföra sina utbildningar bättre. Utbildningarnas innehåll behöver ses över löpande, så att de är uppdaterade och relevanta. Kvaliteten i utbildningssystemet måste höjas och säkras.

Ta del av TYAs trendindikator här