Lärare och elever träffar motorbranschen på Automässan
Full fart är det hos Transportföretagen på Automässan som just nu pågår i Göteborg. För förutom utställning och seminarier, står Transportföretagen värd för 1800 lärare och elever från fordons- och transportprogrammet för att etablera en närmare relation till branschen.
Flera av Transportföretagens expertkollegor är på plats på mässan och definitivt Johanna Linder som jobbar som branschutvecklare och som har rott i land monter och medverkan men framförallt även med att få elever och lärare att komma till Automässan.
Men någon lugn stund för Johanna blir det inte trots att allt fallit på plats för under tre dagar utlyser Transportföretagen tillsammans med Fordons VerkstadsUtrustarna och Sveriges Bildelsgrossisters Förening nämligen en Instagramtävling med ett pris på 20 000 kronor en klassresa till den skolklass som vinner, alltså en tävling och en vinst per dag. (Tävlingarna kan man följa på Vi kör! på Instagram.)
”Tävlingarna syftar till att väcka elevernas engagemang och det upplever jag definitivt att vi gör. Vi upplever att det finns ett stort intresse hos både elever och lärare och som här på mässan får möjlighet att etablera kontakt med företagen. Säkert är det flera som kommer ebjudas jobb dessutom.”
För jobb finns det gott om. Det kan Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen bekräfta och i dag släpptes rekryteringsrapporten ”Tempen på motorbranschen 2020” som visar ett rekryteringsbehov på 5300 personer behövs till motorbranschen närmaste tre åren.
”Motorbranschen har under senare år genomgått en stor modernisering och förändring genom teknikutveckling och digitalisering. Det gör branschen i flera avseenden mera attraktiv och skapar dessutom ökad jämställdhet. Fler behöver få kännedom om detta särskilt nu när gymnasievalet står öppet. Motorbranschen erbjuder goda karriärmöjlighet, möjlighet att arbeta utomlands och att få vara med om den spännande teknikutveckling som sker.”
”Elever som gått ut gymnasieskolans fordons- och transportprogram är hett eftertraktade på arbetsmarknaden och får i regel jobb direkt efter examen. Drygt hälften av studenterna från fordons- och transportprogrammet har en etablerad ställning på arbetsmarknaden redan ett år efter avslutade gymnasiestudier. Det är den högsta siffran bland alla gymnasieprogram.”
Rapporten kommer även ges ut länsvis med regionala besked och idag var det Västra Götaland som fick veta antal jobb, närmare bestämt 434 behövs till motorbranschen inom tre år. Här kan du lyssna till radioinslag på SR P4 Göteborg med intervju med fordons- och transporteleverna Tilly Larsson och Emelie Sundin från Ållebergsgymnasiet i Falköping:
Lyssna här
Givetvis tog Transportföretagen med sig några politiska medskick till Göteborg med en debattartikel i