Nyhet

Transportföretagen i möte med riksdagens trafikutskott

Nyhet

I dag träffade Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen, samt Tina Thorsell, samhällspolitisk chef, riksdagens trafikutskott för att diskutera transportsektorns nuläge och framtid, med anledning av omvärldssituationen.

Transportföretagen träffade i dag riksdagens trafikutskott med anledning av coronakrisen. Spridningen av covid-19 och den följande nedstängingen av samhället har försatt transportnäringen i ett mycket svårt tillstånd. Syftet med mötet var att presentera en lägesbild av coronakrisens påverkan på transporterna, konsekvenserna för transportnäringen och vilka åtgärder som krävs framgent för en säker och hållbar återstart.

”Jag hoppas att riksdagspolitikerna förstår att krisen ännu inte är över. Våra medlemsföretag vittnar om ett tufft läge med svag efterfrågan på resor. Transportnäringen drabbades tidigt av coronakrisen och för många företag kommer marknaden inte att återhämta sig förrän reserestriktionerna tas bort. I dagens läge väntar därför en mycket svår tid för alla de företag som har sin högsäsong under sommaren”, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Hela transportnäringen påverkas när gods- och passagerarvolymerna går ned. Enligt Trafikanalys ligger trafiken för samtliga trafikslag just nu på lägre nivåer jämfört med samma vecka 2019, för vissa sektorer är verksamheten närmast obefintlig. Beslutade kris- och stödåtgärder behöver därför snarast förlängas. Transportföretagen efterlyser också konkreta åtgärder för en säker och hållbar återstart av transportsektorn.

Mest efterfrågat nu är att riksdagen beslutar om att förlänga omsättningsstödet till drabbade företag

”Mest efterfrågat nu är att riksdagen beslutar om att förlänga omsättningsstödet till drabbade företag. Två månader är alldeles för kort tid och stödutbetalningarna behöver ske skyndsamt före den 1 juli. Det är ett akut läge och det krävs ytterligare åtgärder för att bevara så mycket som möjligt av den samhällsviktiga infrastruktur som våra medlemsföretag står för. De företag som i rådande läge saknar intäkter måste kunna övervintra”, avslutar Marcus Dahlsten.