Inga lugnande besked för flyget
Dagens pressträff om coronakrisens påverkan på transportsektorn med infrastrukturminister Tomas Eneroth innehöll inga nya besked om åtgärder för flyget. Detta trots att regeringens expertmyndigheter uppmärksammat flygets svåra situation samt konstaterat att återhämtningen väntas ta mycket lång tid.
Trafikprognoserna pekar mot en nedgång av antalet flygpassagerare med minst 70 procent 2020 jämfört med föregående år. I dagsläget är trafiknedgången påtaglig med uppemot 90 procent i kölvattnet av tilltagande smittspridning. Transportföretagen flyg hade därför hoppats på lugnande besked från regeringen till drabbade företag och alla anställda.
”Flyget genomlider sin värsta kris någonsin och den blir långvarig. Trafiknedgången drabbar våra medlemsföretag oerhört svårt. När passagerarna uteblir slår det obarmhärtigt mot alla företag som arbetar med flyget. Dessutom är det närmast fritt fall nu för flygets infrastruktur eftersom den normalt finansieras av flygets passagerare genom biljettpriset. Vi behöver besked här och nu om åtgärder. Till exempel efterfrågar vi att regeringen förlänger kreditgarantierna för flygföretag och gör det möjligt för till exempel marktjänstföretag att ta del av stödet", säger Fredrik Kämpfe, branschchef, Transportföretagen flyg.
Att flyga är säkert ur smittspridningssynpunkt. Flygbolag och flygplatser i hela EU har tagit fram en gemensam standard som ger passagerarna trygghet. Enligt EU:s ansvariga myndigheter saknar reserestriktioner i stort sett effekt. Därför behöver vi en återstartsstrategi för säkra och trygga resor både på kort- och lång sikt. Flyget liksom övriga transportsektorn behöver även en tydlig politik för konkurrenskraft och hållbarhet.
”Vi behöver en strategi för återstarten. Våra medlemsföretag efterfrågar avgiftslättnader såväl som aktivt stöd för att flygindustrins återhämtning inte ska försenas ytterligare. Samhället behöver flyget. Svenska exportföretag måste ut i världen igen. Människor vill återse sina familjemedlemmar, vänner och kollegor i andra länder. Regeringen ger inga besked alls om europeisk koordinering av reserestriktioner och tester som kan möjliggöra resor. Flygbolagen behöver kunna planera sin verksamhet för nästa år. Vi hade absolut hoppats på mer tydliga besked från regeringen i denna fråga”, avslutar Fredrik Kämpfe