Pressmeddelande

Välkommet med blocköverskridande samtal om Arlanda flygplats

Pressmeddelande

Transportföretagen har länge efterfrågat en långsiktigt hållbar flygpolitik och veckans besked om samtal mellan S och M om Arlanda flygplats är därför en positiv signal. Att lösa ut frågan om Arlandas långsiktiga utveckling är något vi välkomnar och diskussionerna bör ta sin utgångspunkt i att stärka Arlanda som nav. Det skulle gynna näringslivet, flyget och bostadsbyggandet i Stockholmsregionen.

2017 då regeringen antog en sammanhållen flygstrategi var målsättningen att Arlanda skulle bli Nordens ledande flygplats. Den politiska visionen utgick från synen på Arlanda som en hållbar och konkurrenskraftig transportnod där flyg, väg och tåg sammanknyter för effektiva resor. Men det blev ingenting av Arlandarådets arbete eftersom regeringen var låst. Inte heller den viktiga flygplatsöversynen som skulle se över de regionala flygplatsernas situation i hela Sverige fick se dagens ljus.

”Nu finns det en reell möjlighet att fortsätta diskussionen om flyget där Arlandarådets och flygplatsöversynens arbete stannade av. I transparensens namn borde nu regeringen släppa fram både Arlandarådets slutrapport och flygplatsöversynens resultat så att inte det viktiga arbetet går till spillo. Analyserna blir en bra utgångspunkt för det fortsatta arbetet”, säger Fredrik Kämpfe, Branschchef, Transportföretagen Flyg

När samtalen nu kommer igång är det viktigt att lyssna på hela landet om vilka behov som finns. Flyget är så mycket mer än passagerarflyg – det finns ambulansflyg, flygfrakt och samhällsviktigt flyg som alla behöver få sina behov tillgodosedda. Samtalen måste även omfamna flygets hållbarhetsarbete och tekniska utveckling. Det går fort nu och potentialen för det nya eldrivna flyget – stort som smått – får inte förhandlas bort.

Diskussionen måste helt sonika handla om att säkra de långsiktiga förutsättningarna för det svenska flyget som en fortsatt viktig del av transportsverige.

”Flyget står inför stora utmaningar nu med både en pandemi och klimatutmaningen att hantera. Samtidigt vet vi alla hur viktigt flyget är för tillgängligheten i och till och från Sverige. Vi befinner oss i ett känsligt läge där en långsiktighet definitivt behövs för att säkra svenska flygets förutsättningar. Politiken måste tänka långsiktigt och ge flyget samma möjlighet till teknisk utveckling, omställning och återstart som andra branscher. För att Sverige ska vara attraktivt och konkurrenskraftigt krävs ett välfungerande och hållbart transportsystem för både vägtrafik, järnväg, flyg och sjöfart. Flyget tillgodoser vårt behov av snabba och långväga resor och är i många fall det enda rimliga alternativet”, avslutar Fredrik Kämpfe.