Nyhet

Första mötet för förbundets nya Regionutskott

Nyhet

Nu har det nya Regionutskottet haft sitt första möte under ledning av ordförande Mikael Nilsson, som också är ordinarie styrelseledamot i Sveriges Bussföretags förbundsstyrelse. Vid ett digitalt möte den 11 januari samlades företrädare från hela Sverige tillsammans med tjänstemän från Sveriges Bussföretag för inleda ett nytt kapitel i bussbranschens regionala påverkansarbeten.

Regionutskottet som inrättades den 1 januari 2021 och ska bereda och driva frågor rörande regionalt branscharbete. Regionalt branscharbete kan t ex vara möten med regionala och kommunala politiker och myndighetsföreträdare, informationsmöten för medlemmar, studiebesök och seminarier för regionala intressenter. Många av frågorna som är viktiga på regional nivå är självklart samma som de som är viktiga för bussbranschen på nationell och europeisk nivå och här blir branschens röst starkare om vi kan driva samma budskap i flera forum. Men sedan finns också frågor som är specifika för en region eller beslut som enbart berör företag i en region. Då behövs en branschrepresentant som snabbt kan agera där och då för alla medlemsföretag.

Regionutskottets verksamhet utgår från att det sedan 1 januari finns regionala avdelningar inom Sveriges Bussföretag. Samtidigt har flera av landets bussbranschföreningar valt att lägga ner sin verksamhet. Regionutskottets ordförande Mikael Nilsson rapporterar direkt till styrelsen i Sveriges Bussföretag. Föredragande i Regionutskottet är Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund.

Bakgrunden till förändringen är att några av landets bussbranschföreningar sedan flera år inte har någon verksamhet alls, samtidigt som branschen behöver en samlad stark röst i alla delar av landet som är lokalt förankrad. Under drygt fyra år har därför ett arbete pågått där Sveriges Bussföretag tillsammans med ordföranden i alla aktiva bussbranschföreningar diskuterat och utarbetat ett förslag till en ny organisationsmodell för bussbranschens regionala påverkansarbete. Hösten 2020 slutfördes arbetet och den nya organisation som både Sveriges Bussföretag och alla landets bussbranschföreningar ställt sig bakom etablerades och inledde sitt arbete den 1 januari 2021. I och med förändringen tar nu Sveriges Bussföretag ut den avgift för regionalt påverkansarbete i bussbranschen som tidigare fakturerats från landets bussbranschföreningar. Det blir enligt beslut på Sveriges Bussföretags förbundsstämma 2020 en del av ordinarie medlemsavgift.

Under ledning av Mikael Nilsson kommer nu Regionutskottet ta fram rutiner, instruktioner och verksamhetsplaner för förbundets nya avdelningar och driva på arbetet för att bussbranschen ska höras och synas än mer i regionala branschfrågor över hela landet.