Överklagade upphandlingar riskerar medföra kompetensbrist
Övergår pandemin i en kompetenskris för transportsektorn? Frågan grundar sig i omstarten av samhället och med det en ökad efterfrågan på transporttjänster och därmed större behov av arbetskraft. För delar av transportsektorn har pandemin slagit oerhört hårt vilket gjort att många företag tvingats minska sin personal. Många företag – inte minst inom bussbranschen – upplever att den kompetens som lämnat inte längre är tillgänglig när efterfrågan på transporter nu successivt ökar.
Det är mot den bakgrunden utfallet av Arbetsförmedlingens upphandlingar av arbetsmarknadsutbildningar inom gods- respektive persontransportområdena ska ses. Det är nämligen så att bägge upphandlingar nyligen har överklagats och nu ska förvaltningsrätten avgöra om det finns anledning att ändra på något i upphandlingen.
- Självklart ska det finnas möjlighet att överklaga upphandlingar. Den stora utmaningen är att den rättsliga prövningen av upphandlingarna med all sannolikhet innebär att arbetsmarknadsutbildningarna mot buss respektive godstransportområdet nu helt stoppas. Och det är inte frågan om ett kort stopp utan snarare flera månader, kanske till och med hela hösten, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.
Transportföretagen följer frågan och har sedan en tid tillbaka en dialog igång med Arbetsförmedlingen för att undersöka vad som kan göras i den nuvarande situationen. Klart är att ett stopp i arbetsmarknadsutbildningarna, som är en av de viktigaste beståndsdelarna i transportsektorns kompetensförsörjning, kraftigt kommer att försvåra transportföretags möjligheter att hitta kompetens.