Nyhet

Positivt besked om YKB på distansundervisning

Nyhet

Nu har regeringen beslutat om förordningsändringar rörande YKB. Kortfattat innebär detta att den tillfälliga svenska förordningen som infördes den 1 februari i år hävs och istället gäller nu EU-förordningen, den så kallade Omnibus II från och med den 6 mars.

Samtidigt har regeringen beslutat att det tidigare tillfälliga nationella regelverk rörande möjlighet till distansutbildning för samtliga 35-timmars fortbildning tillåts mellan den 1 februari till den 31 juli 2021.

Det undantag  som regeringen tidigare meddelat om i januari i år rörande undantag och förlängning av giltighetstiden för yrkeskompetensbevis är inte tillämpbar från och med den 6 mars 2021. Den nya EU-förordningen ska alltså tillämpas istället.

Genom förordningarna om yrkesförarkompetens får förare genomföra hela eller delar av fortbildningen på distans under perioden den 1 februari till och med den 31 juli 2021.

Utbildningsanordnare som vill börja med distansundervisning, eller utöka antalet timmar, behöver enligt den nya förordningen (2021:24) endast anmäla detta till Transportstyrelsen.

En anmälan gör du genom kontaktformuläret Anmälan om ändring i utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens