Nyhet

Rena internationella transporter - skriftligt ställningstagande från Skatteverket i anledning av ändrade skatteregler vid arbete i Sverige från 2021

Nyhet

Som vi tidigare har informerat om gäller från den 1 januari 2021 nya skatteregler för när utländska företag behöver F-skattebevis i Sverige. Samtidigt infördes också ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp till skillnad från det formella arbetsgivarbegrepp som gällde dessförinnan.


Det senare innebär enligt Skatteverket att om en arbetstagare anses ha en ekonomisk arbetsgivare i Sverige så ska inkomsten från arbetet skattas i Sverige.

Dessa ändringar kan komma att påverka transportföretag och speditörer i Sverige som anlitar utländska företag för uppdrag i Sverige eller som hyr in utländsk personal för arbete i Sverige.

Ni hittar den tidigare informationen från Transportföretagen här:

https://www.transportforetagen.se/nyhetslista/december2020/andrade-skatteregler-vid-arbete-i-sverige-fran-20212/

Transportföretagen har ingen ytterligare information gällande:

  • arbetstagare som får ersättning från en utländsk arbetsgivare
  • utländska företag som har anställda i eller får ersättning för arbete i Sverige.

I denna del hänvisar vi till Skatteverkets information:

Information om nya arbetsgivarregler | Skatteverket

Svenska företag som betalar ut ersättning till ett utländskt företag för arbete i Sverige

Sedan tidigare har Skatteverket informerat om att cabotagetransporter och kombitransporter som utförs på väg i Sverige omfattas av de nya reglerna.

Det innebär avseende cabotage- och kombitransporter att det svenska företag som köper transporttjänster av ett utländskt företag för arbete i Sverige, som inte är godkänt för svensk F-skatt, ska göra skatteavdrag med 30 procent innan betalning av fakturan samt redovisa och betala detta till Skatteverket. Detta gäller oavsett om det utländska företaget har ett fast driftställe i Sverige eller inte. Det särskilda undantaget att en svensk utbetalare inte ska göra skatteavdrag om ett utländskt företag saknar fast driftställe i Sverige upphör att gälla.

Om uppdragsgivaren inte gör ett skatteavdrag vid betalning av fakturan för en uppdragstagare som saknar F-skattsedel så kan uppdragsgivaren bli ansvarig för skatten.

Skatteverket har tidigare informerat om att transit undantas från de nya reglerna.

Det som har varit oklart är vad som gäller rena internationella transporter.

Skatteverkets skriftliga ställningstagande gällande rena internationella transporter

Ni hittar ställningstagandet i sin helhet här:
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/390683.html?date=2021-03-22

Sammanfattningsvis konstaterar Skatteverket att den som betalar ut ersättning för internationell vägtransport till eller från Sverige till en utländsk juridisk person som saknar fast driftställe i Sverige kan låta bli att göra skatteavdrag på utbetalad ersättning för arbete i de fall den internationella vägtransporten uteslutande avser bilateral transport, inklusive lastning och lossning, eller transittransport. Den som betalar ut sådan ersättning har även möjlighet att hos Skatteverket ansöka om befrielse från skyldigheten att göra skatteavdrag.

Ställningstagandet innebär att företag som endast kör rena internationella transporter i Sverige (eller transit i Sverige) inte behöver ansöka om F-skatt eller beslut om att skatteavdrag inte ska göras. Den som anlitar en utländsk juridisk person (transportör) för ett sådant arbete behöver inte tänka på att göra skatteavdrag på det belopp som fakturerats för transporten.

Transportföretagen har ingen ytterligare information gällande detta, utan hänvisar till Skatteverket.