Nyhet

Stärk och kompetensutveckla medarbetare och arbetsplats – bli ackrediterat testcentra för Motorbranschens valideringsmodell

Nyhet

Nu erbjuds möjlighet för företag inom motorbranschen att bli ackrediterad testcentra och därmed använda Motorbranschens valideringsmodell vid nyrekrytering och planering av fortbildningsinsatser på befintlig personal.

Transportföretagen har tillsammans med IF Metall, Kommunal och Målarna utvecklat ett valideringskoncept som omfattar yrkesroller inom den fordonstekniska sektorn, ”Motorbranschens valideringsmodell”.

Branschvalideringar kan med fördel användas vid nyrekryteringar, men även som hjälp för att kompetenskartlägga befintlig personal och därmed rikta fortbildningsinsatserna för den enskilda medarbetaren. Branschvalidering bygger på framtagna kvalifikationskrav som speglar yrkeskritiska moment för yrkesrollen.

Att dra nytta av branschvalidering som företag
Validering genomförs alltid med huvudsyftet att stödja och stärka individen i utvecklingen av sitt yrkeskunnande. För företaget är valideringen ett sätt att säkra att rätt kvalifikation finns i företaget och genom valideringen kartlägga de utvecklingsbehov man har.

Möjlighet till branschvalideringar finns för följande yrkesroller:

bilskadereparatör
bussmekaniker
fordonslackerare
lastbilsmekaniker
maskinmekaniker
personbilsmekaniker
Varför validering?
Validering underlättar för både arbetstagare, myndigheter och skolor genom att klargöra vilka kunskaper som förväntas på en specifik yrkesroll.

Branschvalidering baseras på de grundläggande branschkraven. Syftet med validering är att kunskaperna ska bli erkända, oavsett hur de har förvärvats. Saknas det en viss kunskap kan man med hjälp av en validering förkorta sin utbildning och endast läsa in det som behöver kompletteras för att nå det aktuella branschkravet.

För arbetsgivaren är valideringen ett sätt att säkra att rätt kvalifikation finns i företaget, samt att kartlägga de utvecklingsbehov som finns. Valideringen innebär att man testar teoretiskt och praktiskt för en yrkesroll. Om den som valideras har alla kunskaper som krävs, erhålls ett kvalifikationsbevis. Saknas en viss kunskap erhålls istället ett valideringsintyg, där det framgår vilka kunskaper som behöver kompletteras för att klara en yrkesroll fullt ut.

Att börja arbeta med validering – ackrediterat testcentra
Det finns möjligheter för Transportföretagens medlemsföretag inom motorbranschen att ackreditera sig som testcentra med egna yrkesbedömare. För att bli ett ackrediterat testcentra och för att få utföra valideringar enligt Motorbranschens valideringsmodell måste företaget och dess utbildningsledare, så kallad yrkesbedömare, genomgå vissa kvalifikationssteg. Det innebär kontroll av behörighet och rätt kvalifikationer hos yrkesbedömaren. Yrkesbedömaren måste själv genomgå en validering samt en testledarutbildning för att bli behörig yrkesbedömare.

Även själva testcentret behöver uppfylla vissa krav enligt kvalitetsledningssystemet. Detta för att säkerställa att en validering sker på ett likvärdigt och korrekt sätt, oavsett av vem och var en validering genomförs.

En validering tar cirka 1,5–2 dagar. Validanden genomför först ett teoretiskt prov som är webbaserat. Därefter genomförs ett praktiskt prov som är baserat på t.ex. mekanikerservice av ett fordon.

Att bli ackrediterat testcenter med yrkesbedömare är förenat med en kostnad. Detta för att säkerställa att kvalitén på systemet ska upprätthållas och för att ha möjlighet att utbilda och kontrollera verkstäderna där valideringen ska genomföras.

Mer information
Vill du veta mer om Motorbranschens valideringsmodell kan du läsa mer om valideringen på transportforetagen.se/validering. Har du frågor och funderingar så kontakta Maria Sjölin Karlsson, maria.sjolin@transportforetagen.se.