Är svenskar världens mest drönarpositiva folk?
Att resa med förarlösa drönare kan bli verklighet inom bara några år. Samtidigt känner många människor ute i världen en tveksamhet inför den nya tekniken. Så verkar emellertid inte vara fallet i Sverige, det visar Transportföretagens undersökning.
Elektriska, flygande drönare kan snart vara en del av vårt gemensamma luftrum. De kan då snabbt och smidigt komplettera den befintliga trafiken. Redan i dag pågår exempelvis varuleveranser utförda av drönare men passagerartrafiken hägrar fortfarande vid horisonten. Fredrik Kämpfe, branschchef för flyg hos Transportföretagen, menar att det här är ett exempel på den förändring som just nu sker:
– Morgondagens flyg kommer se annorlunda ut än dagens. Först och främst är det hållbarare och flera typer av nollutsläppande flygande farkoster har tagit till skyarna. Små drönare sköter samhällsviktiga tjänster som spaning, bevakning, informationsinhämtning, fotografering. Lite större drönare transporterar varor och samhällsviktiga leveranser av till exempel medicin, hjärtstartare eller vaccin och medicinska tester, men även matvaror och kanske dagstidningar till människor på landsbygden. Större drönare utför transporter av människor.
De större drönarna flyger från ett drönarstopp nära dig, ”on demand” genom en app. Transporten sker sedan raka vägen över alla köer
Drönare har också potential att komplettera den kollektivtrafik som i dag finns menar han:
– Styrda av en pilot ombord, fjärrstyrda eller helt autonoma blir de en del av vår kollektivtrafik som avlastar markinfrastrukturen och kompletterar de andra transportslagen där de har svårt att nå eller vara effektiva, ekonomiska alternativ. De större drönarna flyger från ett drönarstopp nära dig, ”on demand” genom en app. Transporten sker sedan raka vägen över alla köer.
Men vill vi resa med drönare?
Samtidigt som tekniken för drönare är på frammarsch känner många människor en tveksamhet mot färdsättet. Som ett exempel visade en undersökning gjord i USA 2017 att endast fem procent av de svarande skulle känna sig trygga med att färdas i en drönare (källa: https://www.cnbc.com/2017/07/10/would-you-feel-safe-riding-a-passenger-drone-according-to-research-most-americans-wouldnt.html).
Så verkar däremot inte vara fallet i Sverige. I den undersökning som Transportföretagen låtit göra genom analysföretaget Axiom Insight anger endast 23 procent av de svarande att de inte vill resa med drönare och hela 43 procent är odelat positiva.
Svenskar har alltid varit tekniskt nyfikna och vi har många framgångsrika teknikföretag som färgar hur vi medborgare ser på innovationer.
Fredrik Kämpfe är inte förvånad över resultatet, som han menar speglar en nyfikenhet på framtiden:
– Jag är egentligen inte förvånad. Kanske lättad men inte förvånad. Svenskar har alltid varit tekniskt nyfikna och vi har många framgångsrika teknikföretag som färgar hur vi medborgare ser på innovationer. Lättad eftersom resultatet visar att vi har en reell möjlighet att vara först ute när det gäller drönartransporter.
Och sist men inte minst: längtar du efter att kunna resa med drönare?
– Absolut! Jag har flugit det mesta och längtar efter att få njuta av den hållbara effekten av drönare. Till sommarstugan i Öregrund kommer vi lätt kapa över två timmars bilkörning till 45 minuter i luftens Tesla. Vilken dröm!
Fakta: Det här är en drönare
En drönare, även kallat obemannad luftfarkost eller UAV (engelska unmanned aerial vehicle), är ett samlingsnamn på motorförsedda luftfartyg utan pilot ombord som kan flyga autonomt eller fjärrstyras. Drönare finns i alla storlekar; från luftfartyg på hundratalet gram som startas genom att kastas för hand till farkoster på tusentals kilo som startar och landas som vanliga flygplan. (Källa: Wikipedia).