Nytt regelverk träder i kraft om YKB
Från och med den 13 februari 2023 får en förare som har hävdvunnen rätt för både gods- och persontransporter och genomgår en fortbildning för godstransporter, ett yrkeskompetensbevis för enbart godstransporter.
- Informationen om den nya regeln för YKB från Transportstyrelsen kom oväntat. Transportföretagen är högst förvånade över att vi inte har blivit informerade om den kommande förändringen. Vår bedömning är att den här frågan ytterligare kommer försvåra kompetensförsörjningen när det gäller yrkesförare inom såväl buss som godsområdet, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen. Han fortsätter:
- Förändringen är inte välkommen. Vi såg särskilt under pandemin att förare kan behöva växla mellan olika förarroller. I olika delar av landet är kombinerad trafik förekommande – i de fallen liksom i de fall där förare önskar yrkesväxla skapar Transportstyrelsens beslut svårigheter på individnivå och därmed för hela transportbranschen som redan har en utmanande situation när det gäller tillgången till yrkesförare. Vi får nu undersöka ärendet närmare och se om och vad som går att göra, avslutar Caj Luoma.
Transportstyrelsen skriver att:
Den förare som omfattas av regeln om hävdvunnen rätt, får istället för en grundutbildning och prov, genomgå en fortbildning för att kunna få ut ett yrkeskompetensbevis. Vår nuvarande tolkning är att en förare som har hävdvunnen rätt för både gods- och persontransporter och genomgår en fortbildning för godstransporter får ett yrkeskompetensbevis för enbart godstransporter. Motsvarande gäller om föraren genomgår en fortbildning för persontransporter. Då utfärdar Transportstyrelsen ett yrkeskompetensbevis för enbart persontransporter, oavsett om föraren har hävdvunnen rätt för båda transportslagen.
När får föraren välja typ av fortbildning
Det är först när en yrkesförare ska förnya giltighetstiden på sin yrkesförarkompetens inom både gods- och persontransporter som yrkesföraren kan välja att gå endast en fortbildning. Då får yrkesföraren själv välja vilken fortbildning man vill gå. Yrkeskompetensbeviset utfärdas för båda behörigheterna och med samma giltighetstid.
Utvidgning av yrkesförarkompetensen
En förare som inte omfattas av hävdvunnen rätt ska genomgå en grundutbildning och avlägga prov vid Trafikverket. Om yrkesföraren vid ett senare tillfälle vill skaffa sig ett yrkeskompetensbevis som omfattar det andra transportslaget, ska yrkesföraren genomgå en kompletterande grundutbildning på 70 eller 35 timmar och avlägga prov vid Trafikverket. Föraren får även gå en hel grundutbildning, om den så önskar.
Förklaring – vad gäller
- Om du har förarbevis för C och D-körkort och inte tidigare utnyttjat din hävdvunna rätt dvs inte tagit ut ett yrkeskompetensbevis som krävs för att köra yrkesmässigtrafik så behöver du från och med 13 februari genomgå fortbildning både för persontrafik och godstransporter om du vill kunna köra yrkesmässig trafik inom både trafikslagen dvs en fortbildning för persontrafik a 35 timmar och en fortbildning för godstransporter a 35 timmar.
- De förare som tidigare utnyttjat sin hävdvunna rätt och har behörighet att framföra fordon som kräver C-och D-behörighet berörs INTE av ändringen utan kommer fortsättningsvis behålla sitt yrkeskomptensbevis för båda transportslagen genom att endast gå en fortbildningskurs a 35 timmar.
- De förare som tog körkort efter 2008 och har genomfört en grundkurs i YKB för båda transportslagen berörs inte av regeländringen. Dessa förare behöver enbart gå en fortbildningskurs under en femårsperiod a 35 timmar och behåller sin behörighet att framföra yrkesmässigtrafik både för gods-respektive persontrafik.
- Förare med C-och D-behörighet måste, oavsett om man har skaffat sig sina yrkeskompetenser genom grundutbildning eller fortbildning (hävdvunnen rätt), gå två fortbildningar om föraren vill behålla yrkeskompetensbevis för både person-respektive godstrafik om föraren haft uppehåll av ett giltigt YKB och vill köra yrkesmässigtrafik igen
Läs mer på : Hävdvunnen rätt för yrkesförarkompetens