Nyhet

AD 2024 nr 103: Framgång i AD när sakliga skäl prövades

Nyhet

Transportföretagen företrädde ett medlemsföretag i Arbetsdomstolen (AD). Bolaget hade sagt upp en hamnarbetare på grund av personliga skäl. AD fann att arbetstagaren upprepade gånger hade brutit mot anställningsavtalet och att det fanns sakliga skäl för uppsägningen.

Transportföretagen har företrätt medlemsföretaget Gothenburg Ro/Ro Terminal AB mot Svenska Hamnarbetarförbundet i Arbetsdomstolen (AD). Tvisten i målet gäller om bolaget haft sakliga skäl att säga upp hamnarbetaren.

Bolaget anförde att hamnarbetaren vid upprepade tillfällen misskött sig genom bland annat olovlig frånvaro, sen ankomst och arbetsvägran. Efter upprepade tillsägelser sades hamnarbetaren upp på grund av personliga skäl.

Arbetsdomstolen fann bland annat att hamnarbetaren vid upprepade tillfällen lämnat arbetsplatsen före arbetstidens slut utan godkännande från arbetsledare och gett intrycket av en allmän ovilja att rätta sig efter bolagets anvisningar. Han har inte haft anledning att anta att bolaget accepterat hans beteende. Bolaget kunde inte heller krävas omplacera honom med tanke på mängden och arten av brotten mot anställningsavtalet. AD dömde därför till bolagets fördel.

Hanna Björklund, processjurist på Transportföretagen, företrädde Gothenburg Ro/Ro Terminal AB i Arbetsdomstolen.

-Det här var en viktig vinst, och en tydlig markering från Arbetsdomstolens sida att reglerna om sakliga skäl i nya LAS medför en ökad fokusering på frågan om arbetstagaren har gjort sig skyldig till ett tillräckligt allvarligt åsidosättande av sina skyldigheter enligt anställningsavtalet, säger Hanna Björklund.

Du kan läsa hela domen på Arbetsdomstolens webbplats. 

Om sakliga skäl

Sakliga skäl är det nya begreppet i lagen om anställningsskydd, som ersätter det som tidigare kallades saklig grund.  Arbetsdomstolen har endast prövat sakliga skäl några få gånger sedan lagändringen.