Nyhet

Ny studie: Så påverkar e-handeln klimatet

E-handelns påverkan på miljön är ett aktuellt ämne. En ny studie, genomförd i samarbete med Transportföretagen och Snusbolaget, ger insikter om e-handelns miljöeffekter. Resultaten visar att det är mer hållbart att köpa snus online jämfört med att köpa det i butik. Dessutom kan e-handel generellt sett vara en mer miljövänlig form av handel.

E-handelns påverkan på miljön är ett aktuellt ämne. Många uppskattar e-handelns ofta låga priser, stora utbud och höga bekvämlighet. Men det finns kritik mot ökad e-handel och att det skulle leda till ett högre klimatavtryck.

I en ny rapport, framtagen av Transportföretagen i samarbete med Snusbolaget, har författarna Ola Nevander och Jonas Arnberg från Makrologik undersökt miljöpåverkan av e-handelstransporter. Studien kombinerar forskningslitteratur med en beräkningsanalys baserad på enkätundersökningar av snuskonsumenters resvanor. Resultaten visar tydligt att det är mer miljövänligt att köpa snus online jämfört med att köpa det i butik.

Studien visar också att e-handel mer generellt kan utgöra en mer miljövänlig form av handel. E-handeln kan liknas vid kollektivtrafik, men för varor. Det gäller särskilt om vi utvecklar konstruktiva samarbeten, planerar våra städer smartare och ser till att realisera den växande e-handelns potential att skapa en mer hållbar handel.

Studien offentliggjordes vid ett seminarium under Transporternas dag i Almedalen.

E-handeln fortsätter att växa kraftigt i Sverige. Transportföretagens Paketindex visar att antalet leveranser Q1 2024 ökade med över 10 procent jämfört med motsvarande period året innan. Konsumenterna väljer helst hemleveranser eller leveranser till paketboxar.

De värdesätter alltså flexibilitet och bekvämlighet, precis det som e-handeln i stor erbjuder, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef, Transportföretagen. Fokus bör vara att stötta alla de transportföretag som leder den gröna omställningen och inte försöka minimera e-handeln. Politiken måste också nå denna insikt för att deras mål ska bli nådda, fortsätter Tina Thorsell.

Här kan du se hela seminariet ifrån Almedalen, länk till Youtube

Här kan du läsa hela rapporten - Färre transporter och mindre utsläpp vid e-handel av snus

Klicka dig vidare här för att läsa mer om Paketindex