Nyhet

De ekonomiska förutsättningarna för avtalsrörelsen i fokus på nordiskt möte

Nyhet

Transportföretagen deltar i Nordic Employers’ Meeting för nordiska arbetsgivarorganisationer inom vägtransport och buss. På programmet står bland annat förutsättningarna för de kommande avtalsrörelserna i Sverige och Finland.

De danska, norska, finska och svenska arbetsgivarorganisationerna för vägtrafik och buss träffas för Nordic Employer's Meeting. Till höger i bild Annika Nordin, Hanna Alsén och Linn Sidén från Transportföretagen.

Just nu deltar företrädare för Transportföretagen i ett nordiskt möte med de danska, norska och finska arbetsgivarorganisationerna för vägtrafik och buss. Mötet fokuserar främst på de ekonomiska förutsättningarna inför den kommande avtalsrörelsen 2025, då såväl de svenska som de finska kollektivavtalen omförhandlas. Även EU:s bestämmelser om minimilön, lönetransparens och plattformsarbete står på programmet.

-  Jag ser särskilt fram emot att höra hur den finska lagändringen har tagits emot och vilken effekt kollegorna i Finland bedömer att det kommer att få på avtalsrörelsen nästa år, säger Annika Nordin, chef för arbetsgivarservice på Transportföretagen och förhandlingschef för Biltrafikens Arbetsgivareförbund.

Den finska regeringen driver ett flertal arbetsmarknadsreformer. Dessa har varit föremål för omfattande debatt och flera strejker, bland annat stoppades vägtransporter och hamnar av strejk i våras.

Nordic Employers’ Meeting är ett årligt samarbetsforum för de nordiska arbetsgivarorganisationerna inom vägtransporter och busstrafik. Mötet arrangeras denna gång av den danska arbetsgivarorganisationen DI Transport. Förra året stod Transportföretagen värd för mötet och då diskuterades bland annat olika EU-initiativ inom det arbetsrättsliga området.