Pressmeddelande

Ökat antal förstahandssökande till fordon- och transport

Pressmeddelande

Skolverkets publicerade statistik för antagna till gymnasieskolan visar på en uppgång av antalet elever som sökt till fordon- och transportprogrammet som förstahandsval.

Fordon- och transportprogrammet har till nästa termin haft 6 453 sökande, med programmet som förstahandsval. Det innebär en ökning med drygt två procent.

- Det är mycket glädjande att antalet förstahandssökande till branschens gymnasieutbildning ökar. Det ökande intresset för transportsektorn måste även speglas i antalet utbildningsplatser, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Samtidigt innebär det en knapp nedgång i både antal och andel sökande tjejer. Trots det utgör de en femtedel av elevunderlaget som sökt sig till programmet.

- Många i transportsektorn jobbar för att öka jämställdheten i branschen. Efter en fin utveckling de senaste åren ser vi nu en liten nedgång i statistiken kopplat till andelen tjejer i vårt gymnasieprogram. Jag tar det som en bekräftelse på vikten av att vara långsiktig i arbetet med ökad jämställdhet, säger Caj Luoma.

Nyligen presenterade Skolverket också statistik för etableringsgraden på arbetsmarknaden för elever som gått de olika yrkesprogrammen. Där toppade fordon- och transportprogrammet, vad gäller etableringsgrad både ett och tre år efter avslutade studier.