Nyhet

Johanna Linder tar plats bland bilbranschens mäktigaste kvinnor 2024

Nyhet

I början av september utsågs bilbranschens mäktigaste kvinnor 2024. Johanna Linder, till vardags branschutvecklare hos Transportföretagen, toppade i kategorin Kompetens för sitt arbete med Framfart – Transportföretagens initiativ för att bana väg för mer jämställda branscher.
– Glad är bara förnamnet på känslan som jag känner, säger Johanna Linder.

Framfart föddes 2020 ur behovet av att bredda rekryteringsbasen inom transportnäringen för att komma till rätta med det stora rekryteringsbehovet som finns i flera branscher. På den inslagna vägen har initiativet, som först var tänkt att löpa över två år, nu sedan något år blivit permanent.

–      Det finns två saker som jag är extra stolt över när det gäller Framfart. Det ena är att vi har nått ut så pass långt som vi faktiskt har gjort under den här tiden. Vi har gått utanför Transportföretagens gränser och uppmärksammas av andra parter, branscher och inte minst media.

–      Ytterligare en sak som jag är väldigt stolt över är att det är ett långsiktigt arbete. Det är inget tomtebloss. Det är först då ett sådant här arbete kan ge effekt.

Utmärkelsen som bilbranschens mäktigaste inom kompetens är däremot inte den första som Johanna Linder och Framfart kammat hem under året. I mars berättade vi att Nätverket Jämställdhet i Transportsektorn utsett Johanna Linder till Jämställdhetsstjärnan 2023. Johanna Linder är däremot noga med att påpeka att framgångarna beror på ett bra samarbete med en rad kollegor, genusvetare och inte minst engagerade medlemsföretag.

–      Jag har hört många fina beskrivningar kring varför jag fått utmärkelsen. Mycket tror jag beror på sättet jag kommunicerar kring lite svårare frågor. Mitt mål har ju aldrig varit att vinna några priser, mitt mål har snarare varit att Framfart ska lyftas och synas. Jag vill att Framfart ska befinna sig i ständig rörelse och det tycker jag att vi har lyckats med.

Nu är Framfart också inne i en fas där det går att se resultat av arbetet. Johanna Linder har dragit flera slutsatser:

–      Bäst effekt får man om man har engagemang i frågan inom ledningsgruppen och införlivar Framfart i det dagliga arbetet. Det handlar om att ta små steg hela tiden. De stora kliven finns inte i den här frågan. Det handlar också om att skapa en förståelse för varför man ska göra en resa med Framfarts jämställdhetsguide som stöd för att komma vidare.

Johanna Linder kommer också att gästa avsnitt 2 av vårt nya format TF Talks, där hon tillsammans med Pernilla Alexandersson från Add Gender kommer att berätta mer om Framfart. Här hittar du länken, sändningen med Johanna Linder sker den  25:e september. 

Utmärkelsen delas ut av tidningen Motorbranschen, MRF och Wayke

Motiveringen lyder: "Hon har varit drivande i utvecklingen och implementeringen av Framfart, Transportföretagens initiativ för jämställdhetsarbete. Det har resulterat i att branschen har kunnat få stöd i det viktiga arbetet med att hitta flera kandidater."