Nyhet

Säkerhetscenter lyfter motorbranschens säkerhetsarbete

Nyhet

Ett systematiskt säkerhetsarbete tar ofta tid. Det gäller inte minst när det kommer till att anmäla brott. Mot bakgrund av det lanserade Transportföretagen sitt Säkerhetscenter, vilket är hjärtat i ett upplägg av verktyg och tjänster som nu ställts till bensinstationers förfogande. Lösningen är hämtad från handeln, berättar Per Geijer, som är ny säkerhetschef på Transportföretagen.

–      För användaren innebär Säkerhetscenter en förenkling av arbetet då vi samlar en mängd funktioner som gör att det går lättare att anmäla brott och ta del av information.

Säkerhetscenter innehåller dessutom flera andra funktioner såsom checklistor, varningar om cirkulerande bluffakturor och information om pågående brottslighet. För den som arbetar inom en större kedja finns möjlighet att knyta alla sina enheter till appen vilket innebär att det går att följa händelser i realtid.

–      Nu är jag förvisso part i målet, men jag tror att den här appen är väldigt användbar. Det handlar om att få så många som möjligt att komma över tröskeln och börja använda den.

Just att nå en kritisk massa har ytterligare en viktig aspekt, menar Per Geijer:

–      Tanken är att vi som branschorganisation ska bli ännu bättre på att tillvarata våra medlemmars intressen. Genom appen får vi tillgång till information som gör att vi kan påverka politiken och myndigheter när det finns saker som behöver åtgärdas. Det förutsätter att många av våra medlemmar också använder appen och det är därför vi vill visa upp de många fördelarna.

Per Geijer själv har en gedigen erfarenhet inom säkerhetsarbete. Han har exempelvis själv forskat om hot och våld på just bensinstationer.

–      De här verksamheterna har under alla år setts som riskutsatta miljöer. Under min tid har vi fått både nattluckekravet och sluten kontanthantering som ett sätt att försöka hantera riskerna. Förr handlade det mycket om att stävja stations- och butiksrån, det vi kan se nu är att brottsligheten har förändrats.

–      Liksom i samhället i övrigt ser vi en minskad jakt på kontanter men fler brott knutna till varor. Sedan har ytterligare en problematik kommit in i bilden knutet till generell våldsanvändning. Vi har exempel på när rena uppgörelser sker på arbetsplatsen. Ytorna har blivit en arena för annan brottslighet och på det sättet är utvecklingen ganska lik den som vi har inom handeln, där skjutningen på Emporia i Malmö är ett exempel.

Brottsligheten får i sin tur andra konsekvenser:

–      Precis som i andra branscher blir den logiska frågan för en del anställda om de vågar vara kvar. Det är klart att det är svårt att bibehålla personal om miljön upplevs som otrygg. Det finns med andra ord många goda skäl till att vi växlat upp säkerhetsarbetet och vi tror att appen är ett starkt verktyg i den rullande verksamheten.

–      Vi kommer gärna ut och demonstrerar och pratar mer om lösningen, avslutar Per Geijer.

Här kan du läsa mer om Säkerhetscenter och ladda ned appen.