Pressmeddelande

Vinnaren av Bussförar-SM 2024 är korad

Pressmeddelande

Den 3:e september avgjordes Bussförar-SM i närheten av Arlanda utanför Stockholm. I hård konkurrens och bland många fina tävlingsinsatser stod slutligen Josefine Blomberg, Nobina AB, som vinnare.

Totalt samlades 20 tävlande för att göra upp om SM-titeln. Finalisterna har tävlat i fem olika moment: katastrofhantering, manöverprov, backning, sparsam körning och service och bemötande, alla viktiga delar av yrket som bussförare. För prisutdelningen stod arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, vilket understryker att bussförare är en samhällsviktig grupp.

Årets prispall:

  1. Josefine Blomberg, Skivarp, Nobina AB
  2. Konstantin Goryainov, Östersund, Vy Buss AB
  3. Emil Guselius, Grycksbo, Keolis AB

– Det känns fantastiskt! I början var det ganska nervöst men när jag kände att jag kommit igång och kunde göra mitt yttersta i alla moment släppte det, säger Josefine Blomberg.

Med Bussförar-SM 2024 vill arrangörerna rikta strålkastarljuset mot bussföraryrket. I dag råder dessutom stor brist på bussförare. Rapporten Tempen på bussbranschen 2023, som togs fram av Transportföretagen, pekar på att rekryteringsbehovet under åren 2023–2025 ligger på cirka 8 100 bussförare.

– Bussförar-SM:s olika moment visar på den kompetens som en bussförare behöver ha. Ska vi klara av att hålla kollektivtrafiken i Sverige rullande måste vi få politiskt stöd i form av fler bussförarutbildningar och ändrade regelverk som gör det möjligt också för unga människor att söka sig till branschen, säger Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag. 

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum.