Regeringens förslag i vårändringsbudgeten om att höja skrotningspremien från 10 000 till 25 000 kronor och bredda den till att även omfatta nyare fordon med Euro 5- och Euro 6-standard, är ett steg i rätt riktning. Transportföretagen ser positivt på att branschens inspel beaktats, men understryker samtidigt behovet av ett långsiktigt och stabilt styrmedel.
Den höjda premien ska gälla retroaktivt från 1 januari 2025 och även inkludera personer som tidigare fått avslag på grund av formella skäl utanför deras kontroll. I tillägg breddas premien till att gälla inte enbart nyköp eller leasing av elbilar, utan också köp av nyare personbilar med Euro 5- och Euro 6-klassificering. Denna utvidgning föreslås gälla under en begränsad period, tidigast från juni till 1 oktober 2025.
– Det är ett positivt förslag. Vi har länge påpekat att det behövs en skrotningspremie som omfattar fler än bara elbilsköpare. Att regeringen nu lyssnar och breddar premien till nya kundgrupper är ett välkommet steg. Men det saknas fortfarande långsiktighet. En genomförandeperiod på bara några månader är otillräcklig för att få verklig effekt, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
Transportföretagen har länge drivit frågan om att reformera skrotningspremien och riktat fokus mot de cirka 1,3 miljoner personbilar i privat ägo som är äldre än 15 år. En förnyelse av denna del av fordonsflottan skulle ge betydande klimat-, miljö- och trafiksäkerhetsvinster.
– Vi hoppas att regeringen noggrant följer upp effekterna och är beredd att förlänga och permanenta premien. Det krävs långsiktiga och stabila förutsättningar för att hushållen ska våga göra hållbara val i bilköpet, avslutar Tina Thorsell.
Länk till Transportföretagens remissyttrande: kn2024_00983-transportforetagen.pdf