Positivt EU-beslut: B-körkort gäller för fordon med vikt upp till 4,25 ton

Som vi rapporterat här i dagarna har det i trepartsförhandlingar i EU nåtts överenskommelser kring det nya körkortsdirektivet varav många är positiva för svensk transportsektor. Ett av dessa är att förare som har haft B-körkort i minst två år ska få köra fordon upp till 4,25 ton tunga lastbilar om dessa drivs av alternativa drivmedel.
Transportföretagen har länge drivit frågan om att förare med B-körkort ska kunna få köra upp till 4,25 ton tunga lastbilar om dessa drivs av el eller biogas. Orsaken är givetvis att exempelvis en elektrisk lastbil tappar lastkapacitet på grund av batterierna. Då kan det krävas fler lastbilar för att transportera samma mängd som tidigare om lastbilarna är elektriska.
Det råder också en stor brist på förare med C-behörighet vilket också försvårar omställningen. EU-kommissionen är medveten om detta och med dagens EU-regler kan ett EU-land ansöka hos EU-kommissionen om att få göra undantag från körkortsreglerna och tillåta att förare med B-körkort får köra upp till 4,25 ton tunga elektriska lastbilar.
"Omkring 160 företag har ansökt om tillstånd vilket jag tycker visar att reformen var efterlängtad"
Tillsammans med bland annat Energigas Sverige och Mobility Sweden begärde Transportföretagen i slutet av 2019 av den förra regeringen att Sverige skulle ansöka om undantaget. Den dåvarande regeringen med infrastrukturminister Tomas Eneroth i spetsen lyssnade och gav Transportstyrelsen i uppdrag att utreda frågan.
Lika glada som vi var över uppdraget till Transportstyrelsen, lika besvikna var vi när Transportstyrelsen kom tillbaka med sin rapport. De avrådde regeringen från att ansöka om undantaget. Det huvudsakliga skälet var att det enligt Transportstyrelsen inte skulle gå att med enkelhet avgöra om den tyngre vikten huvudsakligen beror på framdrivningstekniken.
– Transportstyrelsens rapport var tendentiös, det var ganska tydligt att de redan från början inte gillade tanken på regelförenkling, säger Anders Josephsson, näringspolitisk expert på Transportföretagen. De tyckte till exempel att en bättre väg vore att förändra internationella överenskommelser, inom EU eller FN. Trots att de själva i rapporten skriver att det gällande körkortsdirektivet i Eu tog minst sju år att förhandla fram!
Men Transportföretagen gav inte upp och fortsatte plädera för att ansöka om undantaget. Den nya infrastrukturministern Andreas Carlson lyssnade och valde en annan lösning. Han sade mer eller mindre till Transportstyrelsen att ta fram en försöksverksamhet vilket Transportstyrelsen gjorde. Företag som vill låta förare med B-körkort köra elektriska eller gasdrivna 4,25 tons lastbilar måste ansöka om tillstånd hos Transportstyrelsen. Försöksverksamheten ska också utvärderas.
– Omkring 160 företag har ansökt om tillstånd vilket jag tycker visar att reformen var efterlängtad. Omställningen och elektrifieringen kräver att vi vågar tänka nytt och framförallt underlätta, inte försvåra.
Men med överenskommelsen inom EU kan det alltså på sikt bli fritt fram. Då behövs ingen försöksverksamhet, då räcker det att en förare har haft B-körkort i två år.
– Det här är positivt naturligtvis för åkeribranschen men också för taxibranschen och exempelvis färdtjänst, säger Anders Josephsson. Utan den här förändringen skulle det försvåras oerhört för utövare av färdtjänst, inte minst att hitta förare med C-behörighet.
Överenskommelsen i Bryssel om ett nytt körkortsdirektiv ska nu formellt godkännas av EU-parlamentet och av medlemsstaterna. Efter det träder direktivet i kraft. Sedan är det viktigt att Sverige införlivar det i svensk lagstiftning så fort som möjligt.