Nyhet

Bältesanvändning i fokus på Persontrafik

Nyhet

Erik Risberg, du är medverkande på workshopen bältesanvändning. Berätta om dig själv.

Jag arbetar på Sveriges Bussföretag sedan april 2019. Huvudfokus för mitt arbete är fordons- och trafiksäkerhetsfrågor, ett område jag jobbat med i olika sammanhang de senaste 25 åren. Under tiden har jag kommit att arbeta med även andra frågor som till exempel säkerhet i kollektivtrafiken, då särskilt med frågor kopplade till hot och våld. När det gäller just trafiksäkerhetsfrågor arbetar Sveriges Bussföretag på olika sätt för att öka användningen av säkerhetsbälte i samband med bussresor. Sveriges Bussföretag har ett antal initiativ i det som kallas Aktionsplanen, arbete som leds av Trafikverket. Vårt bidrag i detta sammanhang är att jobba för ett ökat användande av säkerhetsbälte när man  åker buss.
 
Berätta om programpunkten workshop bältesanvändning på Persontrafik? 

Bussresenärer i allmänhet behöver bli bättre på att använda säkerhetsbälte i samband med bussresor. De flesta är medvetna om detta samtidigt som man inser att det inte finns någon ”quick” fix för att öka nyttjandegraden. För faktum är att det tyvärr många gånger är så att problemet är att resenärer inte uppmärksammar bälten finns eller tycker det är pinsamt att använda säkerhetsbältet. Samtidigt så är det så att alla kan inte göra allt. Men om alla goda krafter hittar olika sätt att jobba tillsammans med denna fråga kommer vi säkert en bra bit framåt. Under denna workshop ska vi se vad vi kan göra tillsammans och försöka tänka ”utanför boxen” för att se hur vi kan göra för att få fler att sätta på sig säkerhetsbältet. Förhoppningsvis kommer vi att kunna tänka nytt och under workshopen komma fram till såväl idéer kring påverkan som tekniska lösningar som bidrar till att öka bältesanvändningen i framtiden.
 
Har du spanat in programmet? Vilka 3 andra program skulle du rekommendera? 

  • Jajamen!  Det finns så mycket som är lockande. För att ta något som inte har med trafiksäkerhet att göra vill jag nämna seminariet som heter Kamerabevakning – lagar, rutiner och praktiska erfarenheter. Här berättar Västtrafik om vad de gjort kring dokumentationsmallar och dialoger med både IMY och statens utredare kring otydligheten i lagstiftningen rörande allmänt intresse. En extra krydda är att Polisens kameragrupp i Göteborg kommer delta liksom att Skånetrafiken delar erfarenheterna från realtidskamerabevakning i sin verksamhet.
  • En annan höjdare blir Trafiksäkerhet och geofencing - på väg mot ett paradigmskifte, med deltagande av Maria Krafft, som är måldirektör för trafiksäkerhet på Trafikverket. Här kommer man att prata om trafiksäkerhet kopplat till arbetsplatsolyckor. Dessvärre är det så att den vanligaste arbetsplatsolyckan som leder till dödsfall sker i trafiken. Ändå pratas det väldigt lite kring företags och organisationers ansvar att förebygga dem.  Bussbranschen är en av de branscher som kommit längst med att utnyttja tekniken. Under detta seminarium finns det mycket spännande att få ta del av!
  • Den verkliga höjdpunkter kommer att vara prisutdelningen av Sveriges Bussföretags trafiksäkerhetskampanj ”Guldbältet”, alltså den bästa bälteskampanj som genomförts 2024. Prisutdelningen kommer att äga rum under branschfesten som hålls onsdagen den 6 november och alla får ta del av såväl inlämnade bidrag som vilka som vinner. Här blir det guld och glamour men också inspiration om och erfarenheter från bälteskampanjer. Detta kan man bara inte missa!