Bussakademin besökte politiker i Gävle
Vid mötet med Region Gävleborgs hällbarhetsnämnd den 4 december var Bussakademin en av mötespunkterna på dagordningen vid ordinarie nämndmöte. Sveriges Bussföretagets utbildningskoncept Bussakademin genomfördes denna gång av medlemsföreträdare för Sveriges Bussföretags avdelning CWUX samt av Anna Grönlund och Berit Johansson från förbundets centrala kansli.
Inledningsvis fick nämnden en guidning i bussbranschens betydelse i samhället, branschens klimatarbete och övrig bussrelaterad statistik. Därefter fortsatte Sveriges Bussföretags företrädare med branschens aktuella frågor som förarbrist, infrastruktur och övriga frågor som politiken och branschrepresetanter lyfte. Engagemang och god dialog präglade mötet. Då det kommer till förarbristen så har regionen och trafikföretagen prioriterat det sen tidigare vilket har medfört att läget är inte fullt så svårt som i många andra områden, men uppmaningen från branschen var dock tydlig – vi måste verkligen hålla i detta arbete för att behålla det vi nu har. Sett till de stora pensionsavgångar som väntar branschen och dagens regelverk som försvårar för unga personer att komma in i branschen kan situationen snabbt förvärras också i Gävleborg.
Överst som alltid på dagordningen var frågan om hur vi tillsammans, bussföretag och offentliga beställare, kan öka andelen kollektivt resande med målet ”2030 ska 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva”? Anna lät frågan gå runt bordet hos alla nämndens politiker. Nyckelord som lyftes av politikerna för att nå detta mål var bland annat attraktiva biljetter, pålitlighet, tillgängligt, anpassningsbart, enkelt, trygghet, bekvämt, bra digital teknik och prisvärt. Att få fler människor att prova på är också viktigt och där beskrevs hur Region Gävleborg och X-trafik, genom att uppmärksammade den internationella ”Bilfria dagen” 22/9 2024, bjöd på fria resor på alla bussar och X-tåg för den som visar upp en bilnyckel för föraren/tågvärden som då gällde som biljett.
Bussakademins del av nämndmötet avrundades med en inbjudan riktad till hela nämnden att vid tillfälle under kommande år, besöka någon av de depåer Sveriges Bussföretags medlemmar arbetar från i regionen. Dessutom underströk alla Sveriges Bussföretags representanter att branschen gärna bidrar med sin kunskap då olika infrastrukturprojekt planeras för att den kollektiva trafiken där ska komma in i så tidigt planeringsskede som möjligt.