Nyhet

Bussakademin möter politiker och Östgötatrafiken

Nyhet

Bussakademin mötte den 4 september regionala politiker ifrån Östergötland samt ledningen från Östgötatrafiken.

Det blev besök och rundvandring på depån i Norrköping där Transdev guidade runt och berättade om verksamheten. Tillsammans med våra medlemsföretagare i regionen, samlade inom Sveriges Bussföretags avdelning Sörmland-Östergötland, hade vi sedan ett konstruktivt dialogmöte med de deltagande regionala politikerna och Östgötatrafikens ledning om hur vi tillsammans - trafikföretag och offentliga beställare - får fler att resa kollektivt. Vi pratade om vad som ligger bakom bussbranschens framgångsrika resa till 85% fossilfritt och hur utvecklingen framåt ser ut. Kompetensförsörjning och kvinnliga förebilder såsom vinnaren av BussförarSM 2024 togs upp i samtalet, liksom upphandlingarnas betydelse för den resa resenärerna får och den arbetsmiljö förare verkar i. Dessutom blev det engagerade samtal om kostnadseffektiv kravställning på bussar i den upphandlade trafiken utifrån branschens rekommendationer i BusNordic och de aktuella leveransförseningarna av bussar och reservdelar.

Bussakademin är ett projekt finansierat av bussbranschens egen forsknings- och utvecklingsorganisation BR. Bussakademin ger tillfälle att tillsammans prata om hur vi nu ska kunna utveckla kollektivtrafiken gemensamt för att nå branschens gemensamma mål om "4 av10 - 2030 ska 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva". Bussakademin är planerad att fortsätta under 2023 och 2024 med dialogmöten med politikerna i regionerna samt med ansvariga i Sveriges Bussföretags regionala avdelningar.

Syftet med Bussakademin är att informera om bussbranschen för landets nyvalda politiker i regionala kollektivtrafiknämnder och länstrafikbolag för att framöver hitta samverkansformer och lösningar på de utmaningar som bussbranschen står inför. För bussbranschen utgör den upphandlade trafiken, både i form av linjetrafik och skolskjuts, största andelen av branschens totala omsättning. För Sveriges Bussföretag och dess medlemmar är det därmed av stor vikt att politiker och tjänstemän har en kunskap om branschen. Det är en grund för väl genomförda upphandlingar med villkor som är anpassade efter branschens förutsättningar. För de flesta bussföretag är också den upphandlade busstrafiken en förutsättning för att även kunna bedriva turist- och beställningstrafik. Villkoren för den upphandlade busstrafiken påverkar därmed hela bussbranschen och är i förlängningen avgörande för att besöksnäring, föreningsliv och företag ska kunna lita på att bussar finns att beställa och att det finns bussföretag att samarbeta med över hela Sverige.