Nyhet

Göteborgs Stad har lyssnat på bussbranschen om miljözon klass 3

Nyhet

Göteborg planerar att införa en ny miljözon, men vill till skillnad från Stockholm inte att bussar ska omfattas.

Göteborgs Stad aviserade redan i budgeten för 2023 att man avsåg att införa en miljözon klass 3. Man har hittills inte presenterat någon konkret utredning, men igår presenterade styret budgeten för 2025. Där anges att Stadsbyggnadsnämnden får i uppdrag att ”att i samverkan med näringslivet utreda lämpliga områden för att inrätta en miljözonklass 3 för tunga och lätta lastbilar samt att begära av Trafikverket att få genomföra ett pilotprojekt med denna inriktning, i syfte att stimulera teknikskifte och få en tydlig positiv miljöeffekt”. Det innebär att både lätta och tunga bussar undantas.

I Stockholm har deras process kring miljözon klass 3 lett till omfattande kritik från näringslivet, bland annat för bristande lyhördhet och samverkan. Till slut landade stadens beslut i en rättsprocess, med flertalet parter som överklagat beslutet. En kritik har varit att en miljözon i praktiken innebär ett totalförbud mot bussar i turist- och beställningstrafik, dvs. klass III bussar.

- Det är uppenbart att politikerna i Göteborg har haft en mer rimlig inställning, och beaktat hur verkligheten ser ut. Från Sveriges Bussföretags sida har vi haft dialogmöten med ansvariga politiker i Göteborg och gläds nu åt att man tagit till sig av den kunskap vi presenterat. Ett tillräckligt utbud av turistbussar som motsvarar kraven i Miljözon3 saknas i bussbranschen, men det har inte Stockholms ledande politiker velat ta till sig, säger Anna Grönlund, branschchef och vd Sveriges Bussföretag.
 
- Frågan om Stockholms Stad beslut är lagligt är ännu inte rättsligt avgjord, och en dom kan sannolikt inte väntas förrän nästa år.

- Vi hoppas att Stockholm Stad tar lärdom av Göteborgs kloka förslag, och undantar bussarna. Det skulle betyda mycket för möjligheten att resa grönt och kollektivt med buss till Stockholm, säger Anna Grönlund, branschchef och vd Sveriges Bussföretag.