Nyhet

Förtydligande kring färdskrivarkort och gränspassager

Nyhet

Just nu pågår utbyte av färdskrivare i många bussar inför att det från årsskiftet är krav på så kallad Smart färdskrivare version 2 (G2V2) om bussen ska köras i internationell trafik.

Förutsättningarna för detta har vi informerat om tidigare – det kan läsas här. https://www.transportforetagen.se/om-oss/sveriges-bussforetag/nyheter-sveriges-bussforetag/2024/krav-pa-smart-fardskrivare-vid-utlandstrafik-framover/

Ett problem som förbundet uppmärksammats på under hösten handlar om förarkorten. Den nya versionen av färdskrivaren hanterar gränspassager automatiskt, men det kräver en förnyelse av förarkortet eftersom äldre förarkort inte kan lagra informationen om gränspassager. Det vill säga, om inte föraren har ett nytt förarkort, så måste manuell registrering av gränspassagerna fortsatt ske.

Sveriges Bussföretag kommer påbörja en dialog med myndigheterna kring hur utbytet av färdskrivarkort kan ske på ett smidigt sätt. Det är avgörande för att den nya versionen av färdskrivaren ska kunna användas fullt ut och att förarna ska slippa den manuella registreringen av gränspassager.

Stöter ni på problem är ni välkomna att kontakta förbundet.