Bussakademin åker på turné för att föra dialog om branschen
Bussakademin, en satsning från Sveriges Bussföretag, har inlett sin mötesturné i landet. Syftet är att informera om bussbranschen för landets nyvalda politiker i regionala kollektivtrafiknämnder och länstrafikbolag för att framöver hitta samverkansformer och lösningar på de utmaningar som bussbranschen står inför.
- För bussbranschen utgör den upphandlade trafiken, både i form av linjetrafik och skolskjuts, en väldigt stor andel av branschens totala omsättning. För Sveriges Bussföretag och dess medlemmar är det därmed av stor vikt att politiker och tjänstemän har en kunskap om branschen, och förutsättningarna för väl genomförda upphandlingar med villkor som är anpassade efter branschens förutsättningar och med det undvika felaktigt utformade avtal med negativa konsekvenser som följd.
Första mötet startade i Umeå den 30 maj och som värd stod avdelning Västerbotten och där Transdev med Ulrika Sandström enhetschef, hälsade alla välkomna. Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund gav sedan en inblick i bussbranschen, berättade om syftet med initiativet Bussakademin samt berättade om projektet “Nystart Kollektivtrafiken - 4 av 10” - ett samarbete med Svensk Kollektivtrafik och Tågföretagen. Deltagarna fick därefter insyn i aktuella frågor inom bussbranschen som bland annat bristen på bussförare, hur kollektivtrafiken kan utvecklas för att nå klimatmålen, om samverkan i regionerna, med mera. Avslutningsvis diskuterades gemensamma frågor och hur lösningar kan tas fram som förbättrar kollektivtrafiken.
- Första mötet kändes mycket givande och politikerna gav bra insyn i diskussionerna. Det ska bli spännande att fortsätta mötena i höst och se vilka initiativ det leder till, avslutar Anna Grönlund.
Bussakademin är ett projekt finansierat av bussbranschens egen forsknings- och utvecklingsorganisation BR. Bussakademin ger tillfälle att tillsammans prata om hur vi nu ska kunna utveckla kollektivtrafiken gemensamt för att nå branschens gemensamma mål om "4 av10 - 2030 ska 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva". Bussakademin är planerad att fortsätta under 2023 och 2024 med dialogmöten med politikerna i regionerna samt med ansvariga i Sveriges Bussföretags regionala avdelningar.