En innehållsrik informationsdag
Sveriges Bussföretag avdelning Stockholm inbjöd nyligen sina medlemmar till en intressant fortbildning och informationsdag. Värd för dagen var Bergkvara Buss ute i Länna där man inledde med lunch i ett vackert höstväder.
Polismän lyfte frågan om vikten av trafiksäkerhet
Polisman Jonas Ruthersson tillsammans med polisinspektör Roger Nilsson från den så kallade tunga gruppen berättade om sitt arbete och de inspektioner de förrättar utmed vägarna. Inledningsvis så berättade de att myndigheten ska anställa fler till denna sektion. De gick sedan vidare med att berätta att i allmänhet så är det okulära inspektioner som sker och då något ser märkligt ut eller något som de reagerar över så kan inspektionen fördjupas. I allmänhet så är bussens brandskydd något man tittar på och inte sällan då det gäller dubbeldäckare så är botten vången väl utrustad, men kanske inte lika bra en trappa upp. Bussens elsystem är också av intresse så inte kablar skavs mot bagage eller annat och båda två manade till vikten av att ha ett bra löpande underhåll av fordonen för att öka trafiksäkerheten.
Medlemmarna i avdelning Stockholm hade även skickat en hel del frågor som de fick svar på. Jonas Ruthgersson och Roger Nilsson avslutade med att konstatera att stressen och hastigheten ute på vägarna ökar och man uppmanade alla att inse att ingen kommer fram så mycket snabbare med att köra för fort eller att hålla korta avstånd.
Informerade om mobilitetspaketet
Oscar Sundås branschutvecklare på turist- och beställningstrafik samt kommersiell linjetrafik tog sedan över och informerade om Mobilitetspaketet och dess införande och konsekvenser för bussföretagen. Han pekade på att det är på ett flertal områden som det påverkar. Bland annat kör- och vilotider, etableringskriterier när det kommer till tillträde till yrket, cabotage och utstationering. Han berättade också hur Sveriges Bussföretag via olika europeiska organisationer arbetar på att informera och påverka kommissionen under arbetet likväl som ständigt pågående arbete i dessa frågor bedrivs mot Transportstyrelsen.
Att arbeta med färdskrivarhantering
Kristoffer Arvidsson sekreterare i avdelning Stockholm tog sedan över och beskrev hur företag kan arbete förebyggande och systematiskt för att bra klara företagskontroller där färdskrivarhanteringen är i fokus. Han poängterade att det är ett långsiktigt och ständigt återkommande arbete där bland annat utbildning av all personal, policys, god dokumentation är nycklar för ett bra resultat. Han konstaterade att de fel som sker sällan inträffar med avsikt utan beror på en stressad situation eller att en förare faktisk inte har den kunskap som den rättmätigt ska ha.
Avslut med turistbussens framkomlighet
Dagen avrundades sedan av Pär Åkerberg ansvarig och ordförande för avdelning Stockholm, där han berättade om det pågående arbete som avdelningen bedriver på flera områden. Bland annat det omfattande arbete som inleddes 2021” Turistbussens betydelse och framkomlighet i storstadsmiljö” är inte på något sätt över utan pågår. Flera av medlemmarna uppgav att det blivit ännu sämre och att till exempel än fler bussparkeringar försvunnit. Med den avslutande informationen tackade Pär Åkerberg alla för deras intresse och medverkan.