Nyhet

Index i skoltrafik som framför allt handlas upp av kommuner – nytt dokument stöttar medlemsföretagen i dialogen

Nyhet

Indexrådet, där Sveriges Bussföretag är en av parterna, identifierade redan för flera år sedan ett behov av att ta fram en egen rekommendation för Indexreglering gällande skoltrafik, både för buss och taxi. Dessa rekommendationer finns publicerade på Partnersamverkans webb.

Tyvärr har följsamheten gentemot indexrekommendationerna för skoltrafik som handlas upp av kommuner inte haft samma positiva utveckling som följsamheten gentemot indexrekommendationerna för den upphandlade allmänna busstrafiken, där upphandlingarna ofta görs av de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Mot bakgrund av de skenande drivmedelspriserna har många buss- och taxiföretag som kör skoltrafik runt om i landet därför inte fått sina kostnader indexerade på ett sätt som speglar den reella utvecklingen. Detta trots att syftet med indexreglering ju är att säkerställa affärsneutralitet i den gemensamma affären under hela kontraktstiden.

Många medlemmar har kontaktat förbundet för stöd. Vi har dock inte möjlighet att bistå med stöd i redan ingångna kontrakt, däremot kontaktar vi gärna efter tips från våra medlemsföretag kommunala upphandlare som saknar kunskap om det branschgemensamma arbetet och rekommendationerna från Indexrådet. Vi har också mot bakgrund av den dåliga följsamheten och den akuta situationen med skenande drivmedelspriser tagit fram ett PM som nu kan nyttjas av medlemsföretagen i den egna dialogen med kommunala upphandlare. Som medlem kan du logga in och hämta dokumentet: Drivmedelsprisernas utveckling och prisjustering i skolskjutsavtal nedan. Tänk på att du behöver vara inloggad för att se och ta del av dokumentet.

I sammanhanget är det också viktigt att påminna om de rekommendationer och fakta som finns publicerade av Indexrådet.

De grundprinciper som det partssammansatta Inderådet enats om avseende skoltrafik är:

  • Ett hundra procent (100 %) av beloppet skall indexeras. Detta för att indexregleringen skall återspegla den ingångna affären när avtalet undertecknades. Om man väljer indexering lägre än 100 % kan detta innebära att anbudslämnaren tvingas lägga ett högre anbudspris för att kompensera för indexeringsrisken. Indexreglering skall vara affärsneutralt och opåverkbart av bägge parter.
  • Upphandlande enhet/myndighet fastställer Indexkorgens uppbyggnad och viktning. Som stöd till Upphandlande enhet har Indexrådet tagit fram en rekommendation på Indexkorg.

Utöver detta rekommenderar också Indexrådet att:

  • Index skall justeras kvartalsvis. Motiveringen till detta är att drivmedelspriser varierar uppåt och nedåt under året, samt att LCI uppdateras kvartalsvis. Årsvis reglering innebär en onödig affärsrisk för bägge parter.
  • Välj rätt baskvartal. Kvartal tre skall inte användas som baskvartal. Orsaken till detta är bland annat helger och sommaranställda som påverkar den valda LCI-serien eftersom skoltrafik inte körs på helger och sommar. Baskvartalets indextal och kostnadsnivå skall vara kända vid anbudsinlämning. Man skall alltså inte använda baskvartal nära trafikstart och därmed efter sista datum för anbudslämning. Väljer man ett en sådan okänt baskvartal innebär detta en onödig affärsrisk och kan resultera i högre anbudspriser.
  • Indexjustering ska ske från och med trafikstart. Anledningen till detta är att det kan gå lång tid från anbudsinlämnandet till trafikstart och kostnadsläget kan därmed ha förändrats. Detta för att bibehålla affärsneutraliteten i det ingångna avtalet. Detta innebär att vid första regleringen avseende augusti månad indexeras med kvartal 1 (det kvartalsindex som är känt). Därefter löpande regleringar kvartalsvis (oktober indexeras med kvartal 2 osv.).
  • Ersättning till trafikföretaget avseende eventuella extraturer/badturer som ingår i avtalet ska indexregleras på samma sätt som den fasta ersättningen till trafikföretaget.

Det branschgemensamma Indexrådets syfte är att säkerställa affärsneutralitet i de fastslagna indexregleringsprinciperna. Rådet ska identifiera och analysera de fall där kostnadsförändringar beroende på skatte- och avgiftsförändringar uppstår och påverkar affärsneutraliteten. Indexrådet arbetar med alla frågor som rör index i kollektivtrafiken. Det branschgemensamma indexrådet har medlemmar från Sveriges Bussföretag, Tågföretagen och Svensk Kollektivtrafik och Indexrådet är en del av Kollektivtrafikens Avtalskommitté inom Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik där även SKR, Svenska Taxiförbundet och Jernhusen ingår. Parterna i Indexrådet enas löpande om innehållet i indexrekommendationerna och ståndpunkter av principiell natur beslutas i de respektive styrelserna.