Nu samverkar regioner och bussföretag för att minska bussförarbristen
Bussförarbristen är den fråga medlemsföretagen i Sveriges Bussföretag just nu vid möten och sammankomster rankar som branschens största utmaning. På flera håll i landet inleds nu samarbeten för att får fler bussförare. Västtrafik har exempelvis inlett ett samarbete med företagen i region Västra Götaland om en utbildningspeng. Och Nobina har inlett ett samarbete med Stockholms Stad.
Anledningen till att behovet av bussförare ökat är bland annat pandemin där flertalet chaufförer försvunnit samt att flera bussförare närmar sig pensionen. Idag är 4 av 10 bussförare över 60 år. Bristen på bussförare är alarmerande!
- Branschen behöver attrahera och nå fler målgrupper såsom yngre och kvinnor. Förbundet arbetar intensivt med lagstiftningsfrågor och villkor på europeisk och nationell nivå för att ge oss i branschen samma möjlighet som andra branscher att erbjuda ungdomar utbildning och anställning. Då behöver körkortsåldern för bussförare harmoniseras med andra förarbehörigheter och den så kallade 50-km gränsen slopas. Det är ett långsiktigt viktigt arbete. Men det som kan göras här och nu av företag och offentliga aktörer är viktigt för att busstrafiken ska kunna rulla, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.
Region Västra Götaland samarbetar med Västtrafik
Nu har Sveriges Bussföretags regionala avdelning i väst inlett ett samarbete med Västtrafik om att skapa 100 utbildningsplatser under 2023 för bussförare i regionen. Christer Petersson, Sveriges Bussföretags regionala representant och VD Bivab, är tacksam över överenskommelsen med Västtrafik och hoppas att den ska inspirera fler regioner att ta efter.
- Vi har haft ett bra samarbete med Västtrafik under åren och det kommer upp nya utmaningar och frågor hela tiden. Förarbristen är ett hinder som har varit aktuellt en längre tid. Västtrafik har tydligt visat att det är en fråga de vill vara delaktiga i och ge stöd, säger han och fortsätter:
- Att jobba på det här sättet skapar framgång och möjligheter. Bussförarbristen är en viktig fråga som behöver lösas för samhället. Med det nya avtalet där vi kan erbjuda utbildning i egen regi kan vi vara mer delaktiga i rekryteringsprocessen och få bättre matchningar.
Nobina samarbetar med Stockholm Stad
Ett annat av Sveriges Bussföretags medlemsföretag, Nobina, har nyligen inlett ett samarbete med Stockholm Stad om att skapa utbildningsplatser genom yrkesutbildning. David Erixon, kommunikationschef Nobina, berättar att de har ett bra samarbete med Stockholm Stad och har gemensamt tagit fram avtalet om att erbjuda ett attraktivt jobb till lämpliga framtida bussförare.
- Kollektivtrafiken lider av en stor förarbrist och under kommande år bedöms behovet av nya förare att öka. Därför tar vi tillsammans med Stockholm Stad initiativet till att utbilda och anställa fler förare i yrket. Syftet är att jobba bättre med matchning och hitta ett sätt att nå ut till rätt kandidater. Tillsammans med Stockholm Stad ska vi marknadsföra utbildningen för att fylla ut platserna. Och de som går klart utbildningen kommer garanteras jobb. En win-win för både oss och samhället och en modell som vi hoppas att fler kommuner nu vill kopiera.
Både BiVAB och Nobina är goda exempel på samarbeten mellan medlemsföretag och offentliga aktörer för att lösa kompetensfrågan. Förhoppningsvis blir dessa exempel en ögonöppnare för fler kommuner som tar tag i problemet med bussförare på allvar.