Påföljder vid brott mot Arbetsmiljölagen
Påföljder
Brott mot arbetsmiljöreglerna kan medföra olika påföljder. Strafföreläggande och sanktionsavgifter kan utgå mot den juridiska personen, det vill säga företaget.
I det fall en olycka skett kan även en fysisk person dömas till straffansvar med böter eller fängelse i straffskalan. Vid allvarlig personskada/dödsfall kan den juridiska personen även straffas med en företagsbot.
Brott mot straffsanktionerade bestämmelser i arbetsmiljölagen
Som arbetsgivare kan du dömas till böter om du:
- Lämnar oriktiga uppgifter eller bryter mot förbud eller föreläggande (7 kap, 7-8§§ arbetsmiljölagen).
- Tar bort en skyddsanordning (20 kap. 3§ Brottsbalken).
- Bryter mot din skyldighet att anmäla dödsfall eller allvarligt olycksfall med allvarlig personskada och allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket (3 kap. 3a§ arbetsmiljölagen).
- Bryter mot vissa bestämmelser om minderåriga, exempelvis arbetstider och förbjudna arbeten för minderåriga (5 kap. arbetsmiljölagen).
- Bryter mot tystnadsplikten (20 kap, 3§ Brottsbalken).
- Bryter mot sanktionsavgiftsbelagda regler i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Avgiften kan komma att tas ut även om överträdelsen inte skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.
Sanktionsavgifter
En sanktionsavgift är en administrativ avgift, vilket innebär att den inte behöver prövas i domstol. De vanligaste orsakerna till utdömda sanktionsavgifter inom transportsektorn är att:
- arbetsgivarens skriftliga tillstånd till anställda/inhyrda att hantera företagets truckar saknas
- trycksatt anordning eller lyftanordning inte är besiktigade, tex fordonslyftar, bakgavellyftar och fordonsmonterade kranar med lastmoment över 12 tonmeter.
Tänk på att du som arbetsgivare kan riskera att få en sanktionsavgift på upp till hela 1 miljon kronor, beroende på hur allvarligt Arbetsmiljöverket bedömer bristens konsekvenser.
Straffansvar vid arbetsmiljöbrott
En fysisk person kan dömas till straffansvar om det har hänt en olycka där personer skadats, omkommit eller om handlingen inneburit fara för omgivningen (3 kap. 7-9§§ Brottsbalken). För att det ska bli aktuellt krävs att det funnits ett uppsåt eller en oaktsamhet som går att bevisa. Påföljden kan bli både böter och fängelse.
Företagsbot
Företaget kan prövas mot arbetsmiljölagen om man inte gjort vad som skäligen kan krävas. Då kan företaget bli ålagt att betala företagsbot för arbetsmiljöbrott som begås i företagets verksamhet (3 kap. 10§ Brottsbalken).
En fysisk person behöver inte bli dömd för brott utan det är den juridiska personen det vill säga företaget som ska betala företagsboten.
Företag som bedriver verksamhet i Sverige kan bli dömt att betala företagsbot, vilket även gäller utländska företag som bedriver yrkesmässig verksamhet i Sverige.
Företagsboten kan uppgå till tio miljoner kronor, beroende bland annat på hur allvarligt brottet bedöms vara, hur det har gått till samt vilka följder det fått (som personskada eller dödsfall).
Mer information om böter, straff och sanktionsavgifter finns på Arbetsmiljöverkets hemsida