Nyhet

Brev från Transportstyrelsen om återkallande av yrkestrafiktillstånd

Nyhet

Det har kommit till vår kännedom att Transportstyrelsen har skickat ut brev till bussföretag som haft samtliga sina fordon avställda under en månads tid. I brevet står det att Transportstyrelsen överväger att återkalla tillståndet för yrkesmässig trafik baserat på att man inte har anmält något fordon för användning i verksamheten. Myndigheten har bekräftat till oss att brevet skickas ut per automatik efter att ett företag inte haft några fordon i trafik under 30 dagar.   

Sveriges Bussföretag har påtalat i kontakter med Transportstyrelsen att det är problematiskt att skicka ut den här typen av brev i dagsläget eftersom det skapar onödig oro bland berörda företag och skadar förtroendet för myndighetens verksamhet. Tidsfristen för när tillståndet återkallas är visserligen satt till sex månader från att brevet skickas ut, och inom sex månader bör rimligen företaget ha ställt på något av fordonen igen. Men i den situation som nu råder borde breven inte skickats ut alls. Har ni fått ett sådant brev till företaget kan ni med andra ord bortse från det med hänvisning till den långa tidsfristen. 

Transportstyrelsen har svarat att de kommer att se över skrivningarna i brevet så att det tydligare framgår att det är utskickat med automatik efter 30 dagar. Det sker enligt samma rutin för företag inom buss, taxi och åkeri. Processen för återkallning av tillståndet avbryts automatiskt när fordonen ställs på igen under en viss tid. För fler frågor kring detta hänvisar vi till Transportstyrelsens kundtjänst.