Nyhet

Folkhälsomyndigheten utfärdar rekommendationer för kollektivtrafiken

Nyhet

Under onsdagen den 1 april presenterade Folkhälsomyndigheten ett antal allmänna råd för att motverka spridningen av covid-19 och framför allt att skydda de mest sårbara i samhället, riskgrupper och äldre. Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Detta kan göras på olika sätt som att till exempel informera allmänheten, undvika trängsel och markera avstånd i köer.

– Sveriges Bussföretag välkomnar Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För oss och våra medlemmar är det en självklarhet att i detta svåra läge motverka smittspridning, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag. Företagen har löpande och i samverkan med expertmyndigheter tagit i beaktande hur de ska agera för att i så stor utsträckning som möjligt bidra i detta arbete. Samtidigt har vi tillsammans med övriga aktörer i kollektivtrafiksektorn efterlyst tydliga och enhetliga riktlinjer för hur kollektivtrafiken ska möta denna utmaning på ett effektivt och enhetligt sätt.

Folkhälsomyndigheten säger i sina riktlinjer att bör antalet resenärer begränsas i kollektivtrafiken och att antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas. Dessutom bör passagerarna informeras om hur de kan minska risken för smittspridning.

– Tillsammans med landets regionala kollektivtrafikmyndigheter har vi ett gemensamt och viktigt samhällsansvar för att upprätthålla en fungerande kollektivtrafik i dessa kristider. Många människor, exempelvis inom vården, är beroende av en fungerande kollektivtrafik. Vi delar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att trängsel ska undvikas. Det är viktigt att kollektivtrafiken fortsätter bedrivas så att myndighetens uppmaning kan infrias. Därför är det viktigt att landets regionala kollektivtrafikmyndigheter nu har en aktiv och tät dialog med trafikföretagen för att säkerställa en god kollektivtrafik i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och med sikte på att kollektivtrafiken snabbt ska kunna bedrivas i enlighet med samhällets mål och behov igen, när krisen är över, avslutar Anna Grönlund.