Nyhet

Bussbranschavtalet förlängs

Nyhet

Bussbranschavtalet har prolongerats till den 31 december 2020. Detta innebär att nuvarande avtal fortsätter att gälla till den sista december.

Bakgrunden är följande:

I höst återupptas avtalsrörelsen men eftersom coronapandemin bromsat in tillväxten är osäkerheten framåt stor. 

Avtalsrörelsen, som omfattar nära tre miljoner anställda och där industrins parter skulle ha satt märket den 31 mars i år, sköts i våras fram till den 31 oktober på grund av coronapandemin. Det innebär alltså att avtalen inom industrin förlängts så att de löper ut den 31 oktober och att förhandlingarna mellan industrins parter kommer att återupptas den 1 oktober. I och med detta har avtalsrörelsen skjutits fram även inom transportsektorn för att återupptas efter det att industrins parter förhandlat klart.  

Men den kommande avtalsrörelsen är inte helt okomplicerad – coronapandemin innebär att företagen inom transportnäringen har det extremt tufft ekonomiskt. Förutsättningarna är inte tillräckligt stabila för ökade lönekostnader.

 ”Transportsektorn har upplevt den värsta krisen i mannaminne och det går inte i nuläget göra en bedömning om hur länge krisen kommer att vara. Många av våra medlemsföretag är i en extremt tuff sits och det är svårt att se när det kommer att vända. Transportsektorn kommer att ha en viktig roll när ekonomin och samhället omstartar, då är det avgörande att det finns hyfsat stabila förutsättningar att förhandla utifrån. Jag har svårt att se att det kommer finnas förutsättningar för några kostnadsökningar under hösten”, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

För pressfrågor kontakta Ebba Fredin, pressansvarig Transportföretagen 0730-447120 eller ebba.fredin@transportforetagen.se