Nyhet

Förtydligande angående nya miljözonsregler i Danmark

Nyhet

Från den 1 juli förändrades miljözonsreglerna i Danmark. Miljözoner finns i dagsläget i Frederiksberg i Köpenhamn, Ålborg, Odense och Århus.
I maj 2019 fattades beslut om att tillträde skulle regleras genom årsmodellen på tunga fordon, men efter lobbyarbete från transportnäringen i Danmark baseras det istället på fordonets Euroklass. Beslut om de nya skrivningarna i lagstiftningen fattades i början av juni tidigare i år.

Från och med 1 juli 2020 gäller minst Euro V eller EEV för att köra in i miljözonerna. Detta kommer att skärpas ytterligare den 1 januari 2022 när endast fordon som uppfyller Euro VI kommer vara tillåtna. Eftermonterade partikelfilter är godkända.

Det gröna miljözonsmärket som använts i Danmark försvann i och med de nya reglerna och istället görs kontrollen med automatisk avläsning av registreringsskylten. I dagsläget har danska myndigheter tillgång till bland annat svenska fordonsregister vilket gör att endast fordon som är registrerade före den 1 oktober 2009 behöver registreras i förväg. Vid registreringen av äldre fordon skall dokumentation på eftermontering av partikelfilter bifogas.

Du kan via registreringsnumret på bussen testa om den är godkänd att köra i miljözonerna eller inte. All information om miljözonerna finns samlad på den myndighetsgemensamma webbplatsen Miljøzoner.