Nyhet

IRUs årliga undersökning gällande förarbrist

Nyhet

IRU genomför årligen en undersökning för att undersöka efterfrågan på yrkesförare inom vägtransportområdet. Förarbristen har under de senaste åren varit ett globalt problem och många företag inte minst i Europa vittnar om svårigheter att kunna anställa inte minst bussförare. Även om COVID-19-pandemin kan ha haft en stor påverkan på företagens rekryteringsbehov vet vi efter samtal med medlemmar att många av våra medlemsföretag mitt under denna pandemi samtidigt oroar sig för kommande verksamhetsår då kanske många av företagets äldre anställda väljer att sluta köra buss under rådande omständigheter.

Just nu pågår inom EU en översyn av EUs körkortsdirektiv. IRU arbetar därför tillsammans med sina medlemsorganisationer, såsom Sveriges Bussföretag, för att få en ändring av ålder för bussförare till 18 år och för att slopa den sk 50-km regeln. Men för att lyckas behövs fakta. IRU önskar svar från så många företag, i så många länder, som möjligt. Vill du besvara frågorna och på så sätt bidra till att det skapas tillförlitliga uppgifter för vår bransch? Undersökningen görs på engelska. Den tar mindre än 10 minuter att besvara och görs enkelt här på denna webbplats  

IRU önskar använda informationen i undersökningen i statistiksyfte och för forskningsändamål. IRU ber i undersökningen om samtycke till att så får ske samt att få publicera innehållet på sin hemsida och i eventuella pressmeddelanden. Enskilda svar kommer att vara strikt konfidentiella.

Länk till enkäten