Nyhet

Nu kommer ”lastbilsbonusen”

Nyhet

Regeringen har beslutat om en ny klimatpremie som ska stimulera fler att investera i miljölastbilar och eldrivna arbetsmaskiner. Klimatpremien, eller lastbilsbonusen som Transportföretagen väljer att kalla den, presenterades första gången i budgetpropositionen för 2020. Nu är förordningen klar och börjar gälla den 7 september. Det är Energimyndigheten som ska hantera stödet.

Lastbilsbonusen betalas ut i samband med inköp till företag, kommuner och regioner som köper tunga lastbilar som drivs av el, gas eller bioetanol och större arbetsmaskiner som drivs på el.

Samtidigt görs en förändring av det stöd som finns sedan tidigare till elbussar. Tidigare har den som köpt in elbussar kunnat få stöd om 20 procent av inköpspriset. Det sänks nu till 10 procent av inköpspriset, detta för att stödet ska kunna omfatta fler. 

”Sänkningen till 10 procent kommer att drabba landets regioner och bussföretag som redan nu har en synnerligen besvärlig ekonomi på grund av Corona. Samtidigt kvarstår regeringens ambitioner om att vi ska elektrifiera kollektivtrafiken. Att då i praktiken sänka stödet till landets kollektivtrafik genom att spä ut den tidigare elbusspremien är helt fel väg att gå. Att stöd ges även till övriga delar av transportsektorn så att ni ökar chanserna till en omställning av hela fordonsflottan är positivt, men då behöver det totala stödet ökas – busstrafiken ska inte behöva backa”, säger Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen.

Totalt har regeringen avsatt 120 miljoner kronor för klimatpremien, 100 miljoner sedan tidigare. I och med att den nu ska omfatta även lastbilar och arbetsmaskiner får den en ett tillskott på 20 miljoner kronor.

”Transportföretagen har sedan tidigare lyft fram att det behövs en lastbilsbonus för att stimulera företag att investera i ellastbilar, men 120 miljoner kronor förslår inte långt. Det sägs inte heller något om någon fortsättning, vilket vi beklagar. Långsiktighet är A och O”,  säger Anders Josephsson, näringspolitisk expert, Transportföretagen.