Nyhet

Sista chansen att anmäla ändring av YKB-utbildning för 2021

Nyhet

Nu är det bara dagar kvar att anmäla ändring av sin utbildningsverksamhet inom YKB 2021. Anmälan om ändring görs hos Transportstyrelsen samt att tillståndshavaren inkommer med en uppdaterad utbildningsplan.

Genom att skicka in en anmälan om ändring samt inkomma med en uppdaterad utbildningsplan före 31 dec 2020 så kan du som tillståndshavare bedriva utbildning utan att invänta beslut om godkännande från Transportstyrelsen.

Om du har upphört, eller avser att upphöra med utbildning bör detta också anmälas. Anmälan om återkallelse görs genom Transportstyrelsens kontaktformulär för Anmälan om ändring i utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens.

Bakgrund

Genom att Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2020:29) om yrkesförarkompetens trädde i kraft i maj i år, har ett antal nya obligatoriska ämnesområden tillkommit. Det innebär att du som tillståndshavare måste uppdatera din utbildningsplan, för varje utbildningstyp, innan utbildning får bedrivas.

Din utbildningsplan måste skickas in innan årsskiftet

Om du inte gjort det måste du ansöka om ändring av ditt befintliga tillstånd, och bifoga utbildningsplanen, innan du får bedriva utbildningsverksamhet.

Ansökan innebär en prövning och en viss handläggningstid för granskning av utbildningsplanen. Du måste därefter invänta beslut från Transportstyrelsen, innan du får påbörja utbildningsverksamhet.

Vad en utbildningsplan ska innehålla

Den ska innehålla områden, plan för genomförande av utbildning och undervisningsmetoder.

Mer information och kontaktformulär

Transportstyrelsen har samlat information om förändringarna på sidan nya regler om yrkesförarkompetensutbildning. Där hittar du kontaktformulär för anmälan där utbildningsplanen bifogas, samt svar på de vanligaste frågeställningarna.