Nyhet

Transportföretagen svarar på remiss om förlängning av YKB – läget är akut

Nyhet

På grund av det rådande pandemiläget riskerar yrkesförare att förlora behörighet att köra eftersom deras yrkeskompetensbevis YKB inte kan förnyas, då utbildningarna ställts in.

Regeringen har äntligen hörsammat den akuta situationen och Transportföretagen har nu svarat på regeringens remiss om en förlängning av YKB.

”Läget är akut och YKB-situationen behöver hanteras skyndsamt. Annars riskerar fler än 100 000 förare förlora möjligheten att utföra transporter och viktiga leveranser riskerar att inte komma fram. Vi vill se en förlängning av YKB som sträcker sig hela året 2021 ut och även möjlighet till distansundervisning”, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen.

Transportföretagen anser att regeringens förslag borde gå ännu längre för att undvika störningar i transportsystemet under 2021.

”Det finns mycket positivt i det förslag som regeringen lagt men det är inte tillräckligt. Vi anser att giltigheten av YKB ska förlängas till den 31 december 2021 av flera skäl – bland annat anser vi att sannolikheten är hög för ett fortsatt ofördelaktigt smittoläge under första halvåret. Vidare menar vi att förslaget inte ger ett tillräckligt skydd för förargrupper med YKB där giltigheten löpt ut under hösten 2020. Förslaget ger heller ingen regellättnad för de förare som idag har en förlängd giltighet genom omnibusförordningen”, säger Caj Luoma.

Transportföretagen föreslår även att regeringen ska utreda möjligheten att utöka andelen distansundervisning för all YKB-fortbildning framöver.