Nyhet

Varsel om stridsåtgärder på Lackavtalet

Nyhet

Motorbranschens Arbetsgivareförbund har mottagit ett konfliktvarsel från Målarförbundet gällande de anställda som omfattas av Lackavtalet. Konflikten kommer i det fall att en lösning inte nås att enligt steg 1 bryta ut måndagen den 21 december 2020 kl. 14.00 för att sedan utökas.

Förhandlingarna mellan MAF (Motorbranschens Arbetsgivareförbund) och Målarförbundet påbörjades den 24 november. MAF har erbjudit Målarförbundet ett avtal som följer det för svensk arbetsmarknad gällande märket, det vill säga en kostnadsökning med 5,4 procent för perioden 1 december 2020 till 30 april 2023, 29 månader. Det är den nivå som övrig arbetsmarknad har accepterat.

Detta säger Målarförbundet nej till. De kräver mer än övriga träffade avtal. Målarförbundets krav innehåller förutom lönekrav ändringar i kollektivavtalet på områdena anställningsskydd, arbetsmiljö, övertid, avtalspension och kompensationsledighet.

"Hela den svenska arbetsmarknaden är i hög grad påverkad av den globala pandemin, det märke som ligger på bordet är tänkt att ge stabilitet och skapa förutsättningar för en återhämtning. Att då gå i konflikt mot det märket är direkt oansvarigt. Vi kan heller inte skriva avtal som ger anställda i Målarförbundet mer än vad Motorbranschens Arbetsgivareförbund träffat med IF Metall för samma yrkesgrupper”, säger Marcus Dahlsten, vd Motorbranschens Arbetsgivareförbud och Transportföretagen.

Varslet om konflikt träder i kraft den 21 december 2020 kl. 14.00, då i form av en så kallad Nyanställnings- och Övertidsblockad. Konflikten utökas den 7 januari 2021 kl. 14.00, i form av arbetsnedläggelse. Medlingsinstitutet har utsett två opartiska medlare.

För en fullständig lista över vilka företag som påverkas och för mer information besök vår Avtalssida enligt följande länk.