Nyhet

Förändringar av miljözoner i Europa

Nyhet

I början av året förändras miljözonerna i ett antal europeiska städer. Nedan följer en sammanställning av de förändringar som vi har kännedom om.

Gent, Belgien
Den 1 januari 2020 införde Gent miljözoner i de centrala delarna av staden. Bussar som uppfyller kraven för minst Euro V har fortfarande fritt tillträde. Om bussen har Euro IV eller lägre är det numera en kostnad för att köra in i staden.

Läs mer

Antwerpen, Belgien
Den 1 januari 2020 skärpte Antwerpen miljözonerna i staden. Bussar som uppfyller kraven för minst Euro V har fortfarande fritt tillträde. Om bussen har Euro IV eller lägre är det numera en kostnad för att köra in i staden. Utländska fordon måste registreras i förväg och registreringen gäller för alla städer i Flandern som kräver detta. Euro III-bussar med eftermonterat partikelfilter är från och med 1 januari 2020 inte heller tillåtna utan kostnad. 

Läs mer

Bryssel, Belgien
Den 1 januari 2020 skärpte Bryssel miljözonerna i staden. Bussar som kommer till staden måste uppfylla kraven för minst Euro IV. 

Läs mer

Barcelona, Spanien
Den 1 januari 2020 införde Barcelona en Low Emission Zone, ZBE, som gäller vardagar mellan 07.00 och 20.00. Fordon som ska köra in i stadskärnan behöver registreras i förväg, man kan även göra det via webben. Minimistandarden för bussar blir framgent Euro IV. Det kommer vara en övergångsperiod på ett år för bussföretag. 

Läs mer

Bologna, Italien
Bologna har sedan tidigare en så kallad Limited Traffic Zone, ZTL, som nu även kommer bli Low Emission Zone. Införandet kommer ske gradvis och efter 2025 kommer endast bussar som uppfyller Euro VI vara tillåtna.

Läs mer

Genève, Schweiz
Med anledning av luftföroreningar har Genève beslutat att införa begränsningar i de centrala delarna av staden från och med 15 januari 2020 med en övergångsperiod till och med 31 mars 2020. Systemet beror på hur situationen ser ut just för tillfället, gäller mellan 06.00-22.00 alla dagar och kräver registrering och en sticker. Även hastighetsgränserna påverkas beroende på situationen. 

Läs mer