Nyhet

Gasbussars säkerhetskrav ska utredas

Nyhet

Regeringen har uppdragit till Transportstyrelsen att utreda nya säkerhetskrav för gasbussar. Målsättningen är att nya krav ska bidra till en ökad säkerhet för chaufförer, passagerare och medtrafikanter.

Bakgrunden är den olycka som ägde rum in mars 2019, då en gasbuss körde in i en skyddsbarriär vid Klaratunneln i Stockholm. Även olyckan i Örebro i maj i år visar på att det är en angelägen fråga. Transportstyrelsen ska därför se över säkerheten för gasdrivna bussar och utveckla regelverket kring hur gasdrivna bussar ska utformas. Utredningsuppdraget ka se över nya krav på skyddskonstruktion för bussars gastankar samt vilka andra konstruktionskrav som skyddar vid kollision med hinder.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth sade i anslutning till att utredningsuppdraget presenterades att det är en viktig fråga. Regeringens målsättning är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. I denna ambition är biogas som drivmedel i till exempel bussar en viktig del och att då måste även säkerheten kring gasbussar bli bättre.

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 december 2021.