Nyhet

Grattis Stefan Back, återigen aktuell för EESK

Nyhet

Stefan Back, Transportföretagens näringspolitiska expert på EU-frågor, har nominerats för en fortsättning i EESK - Europeiska ekonomiska och sociala kommittén.

Hur känns det?

Bra tack! Jag har ju 10 års erfarenhet av EESK, ”det civila samhällets röst” inom EU, men jag tror det är viktigt att Transportföretagen även får fortsätta ha en möjlighet att påverka ”våra” frågor inom EU via detta organ.

Vad känner du är ditt främsta bidrag till EESK?

Det har inte varit särskilt många transportexperter bland de 350 ledamöterna, så jag har haft god möjlighet att påverka och har försökt göra det framförallt aktivt som rapportör för många yttranden. Jag tror att jag gjort mig känd som kunnig på området och jag hoppas att näringslivet allmänt och Transportföretagens medlemmar därför har kunnat dra nytta av mitt arbete.  

De kommande åren kan bli bland de mest intressanta under mitt yrkesverksamma liv – dels återuppbyggnadsarbetet i Europa efter pandemin, men också klimatfrågan

Vad var roligast och mest intressant under den gångna perioden?

Samarbetet och diskussionerna med ledamöter från andra medlemsstater och med Kommissionen m.fl. i intressanta gemensamma EU-frågor på transportområdet har varit mycket givande. Möjligheten till intressanta studiebesök och deltagande i bl.a. FN:s klimatkonferenser har varit en extra krydda!

Och vad ser du mest fram emot under kommande period?

De kommande åren kan bli bland de mest intressanta under mitt yrkesverksamma liv – dels återuppbyggnadsarbetet i Europa efter pandemin, men också klimatfrågan med Kommissionens Green Deal där hållbara transporter blir en nyckelfråga. Vi kommer behöva en stabil och fungerande EU-politik för att lösa båda problemen.

Grattis Stefan Back och grattis Europa!