Nyhet

Slopat krav på tillstånd för kameraövervakning

Nyhet

Bussbranschen har länge drivit frågan om att åstadkomma en förenkling när det gäller kameraövervakning i kollektivtrafiken. Syftet är att det skulle bli enklare att använda kameraövervakning som ett verktyg för att bland annat kunna bekämpa brott som hot och våld eller skadegörelse.

Regeringen utredde frågan under 2019 varefter branschen väntat på att en regeländring skulle komma. Under våren har signaler kommit på att kravet på tillstånd för kameraövervakning ska tas bort på vissa platser. Det definitiva beslutet till denna förändring kom den 10 juni i och med att Riksdagen sa ja till regeringens förslag på denna ändring.

De platser där tillstånd för kameraövervakning inte ska behövas är bland annat i kollektivtrafiken, på flygplatser och vid bevakning av vissa spårområden om, som det sägs i beslutet, att ”… syftet med kameraövervakningen är att bekämpa brott, förhindra olyckor eller upprätthålla ordningen”.

– Det är med ett stort ’äntligen’ som vi tar emot detta besked”, säger Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag. Vi liksom kollektivtrafiken i stort har länge väntat på detta beslut. Det ger våra företag som kör upphandlad kollektivtrafik ett effektivt verktyg för att kunna skapa en tryggare därmed en mer attraktiv kollektivtrafik liksom en säkrare arbetsmiljö för sina medarbetare.

Lagändringen börjar gälla den 1 augusti 2020.