Nyhet

Transportföretagen – Flyg begär extra luftfartsråd med Infrastrukturdepartementet

Nyhet

Coronakrisen är flygets mest allvarliga kris någonsin. Regeringen har beslutat om krisåtgärder men dessa är otillräckliga för många företag verksamma inom flygbranschen. Samtidigt behöver statliga, kommunala och privata infrastrukturhållare på land och i luften omedelbart ekonomiskt stöd för att klara av sina uppgifter. Transportföretagen – Flyg har därför den 28 maj hemställt till Regeringskansliet om att ett extrainsatt luftfartsråd bör sammankallas.

Luftfartsrådet är Infrastrukturdepartementets regelbundna branschsamråd när representanter för flygbranschen, fackförbund och ansvariga myndigheter deltar.

”Krisen är djup och verklig för många av våra företag och det finns alltför för många frågetecken om villkoren för svensk luftfart framledes. Vi vill försäkra oss om att regeringen har all information den behöver för att fatta beslut och att branschens farhågor tas på allvar. För att åstadkomma detta måste vi sammankalla alla berörda aktörer på svensk flygmarknad, både offentliga och privata. Regeringen säger återkommande att beredskapen är hög för att snabbt vidta fler åtgärder om de behövs. Den tiden är här nu och vi vill veta när träffsäkra krisåtgärder kommer” säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen – Flyg.

Då duger det inte att väl fungerande flygföretag försätts i konkurs under krisen på grund av politiska låsningar

I hemställan till Infrastrukturdepartementet har Transportföretagen – Flyg även sammanställt en lista över konkreta åtgärder som kan rädda företag och arbetstillfällen. Åtgärder behövs på både kort- och lång sikt för att säkerställa konkurrenskraft i flygnäringen.

”När ekonomin återhämtar sig kommer Sverige att vara beroende av goda förbindelser med omvärlden. Då duger det inte att väl fungerande flygföretag försätts i konkurs under krisen på grund av politiska låsningar eller att vår flyginfrastruktur inte klarar av att återstarta” avslutar Fredrik Kämpfe.