Nyhet

Gröna transporter kan vara kärnan i en ekonomisk återhämtningsplan

Nyhet

Svenskt Näringsliv har i ett dokument överlämnat till EU-kommissionen pekat på batterier för gröna transporter som en del av samhällets återstart efter Corona.

– Det är en viktig signal som Svenskt Näringsliv ger i sitt dokument. För den svenska kollektivtrafiken, där det under tre år ska handlas upp busstrafik för hundra miljarder kronor, finns nu alla möjligheter att bidra till en grön omstart av samhället efter coronakrisen. Med tanke på att den svenska kollektivtrafiken förlorat en miljard kronor per månad i förlorande biljettintäkter under coronakrisen, vore det välkommet om EU kan stötta Sverige under det öppna fönster som nu finns för att skynda på paradigmskiftet till grön och elektrifierad kollektivtrafik. Busstrafiken har redan starkt inlett ett skifte till elektrifiering genom de senaste årens offentliga upphandlingar av landets regioner, framförallt vad gäller stadsbusstrafik. Med rätt stöd kan vi ta ytterligare steg och därigenom bidra till en återhämtning, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

I förslaget slår Svenskt Näringsliv fast att grön omställning bör vara kärnan i en ekonomisk återhämtningsplan för Europa. En effektiv och rätt fokuserad European Green Deal innebär en stor möjlighet för europeiska företag och stimulansinvesteringar bör göras i förnybar energi, miljö och klimatåtgärder. Dokumentet är ett inspel till EU-kommissionen, apropå att Europeiska rådet bett just

EU-kommissionen ska återkomma med en samlad plan för hur Europa ska återstartas efter Corona-krisen. Dokumentet har även överlämnats till svenska EU-parlamentariker och spridits till media och andra intressenter.