Nyhet

EU inför lättnader i slot-systemet för flygbolag

Nyhet

Rädslan för förlorade start- och landningsrättigheter, slots, har varit stor i och med att det tidigare regelverket tvingat bolag att utnyttja dessa för att inte förlora dem. Nu har EU infört lättnader som innebär att slotsen behålls trots att de flesta av Europas flyg står på marken.

EU har beslutat att slopa kraven på att flygbolag använder 80 procent av sina slots för att inte förlora dessa, med tanke på att de flesta europeiska flygbolag nu står på marken till följd av coronaviruset. Lättnaden i regelverket gäller till och med den 24:e oktober 2020.

– Det verkar nu tydligt som att denna kris inte kommer att vara över i närtid. Att avvika från regeln om slots, "use it or lose it", till oktober kommer att bidra till att minska den stora ekonomiska påverkan på flygbolagen och ge dem säkerhet under hela sommarsäsongen, skriver Europeiska rådet.

Vi vill särskilt rikta ett tack till regeringen och andra parter för en snabb behandling av förslaget

Om den nuvarande situationen kvarstår kan åtgärden även utvidgas. Kommissionen kommer att övervaka situationen och rapportera om den senast den 15 september 2020.

Rådets omröstning om ändringsförslaget gjordes genom ett skriftligt förfarande. Europaparlamentet röstade den 26 mars. Båda institutionerna förhandlade fram och behandlade förslaget som en brådskande fråga.

– Det är välkommet att EU beslutat om tillfälliga åtgärder som kan hjälpa flygbolagen i krisen. Vi vill särskilt rikta ett tack till regeringen och andra parter för en snabb behandling av förslaget. Det här visar att både regeringen och EU snabbt kan processa lagändringar som är nödvändiga för att lindra krisens effekter för flyget, säger Fredrik Kämpfe, branschchef flyg, Transportföretagen.